Najstariji pritvorenik oslobođen iz zatvora Guantanamo

Paracha je držan u zatvoru od 2003. pod sumnjom da ima veze sa Al Kaidom, ali nikad nije ni optužen.

Gotovo 40 zatvorenika još uvijek je u najzloglasnijem zatvoru na svijetu, koji je postao simbol kršenja ljudskih prava [Brennan Linsley/AP]

Sedamedsetpetogodišnjak iz Pakistana koji je bio najstariji pritvorenik u zatvoru u Guantanamu oslobođen je i danas vraćen u Pakistan, saopštilo je tamošnje Ministarstvo vanjskih poslova.

Saifullah Paracha se vratio svojoj porodici poslije više od 17 godina provedenih u pritvoru u američkoj bazi Guantanamo na Kubi.

Paracha je držan u zatvoru od 2003. pod sumnjom da ima veze sa Al Kaidom, ali nikad nije ni optužen.

U novembru 2020. godine je odobreno njegovo oslobađanje kao i još dvojice zatvorenika, a potvrđeno u maju prošle godine.

Prema uobičajenoj praksi, nije dato detaljno obrazloženje za tu oduku samo je rečeno da Paracha ne predstavlja više prijetnju za SAD, rekla je advokatica koja ga je predstavljala.

Paracha koji je živio u SAD-u i imao nekretnine u New Yorku, bio je bogati biznismen iz Pakistana. Američke vlasti su ga optužile da je pomagao Al Kaidi, i da je finansijskom transakcijom pomogao dvojici koja su učestvovala u planiranju terorističkih napada u SAD-u 11. septembra 2001.

On je uvijek govorio da nije znao da su Al Kaida i negirao bilo kakvu umješanost u terorizam.

SAD su ga uhapsile u Tajlandu 2003. i držale ga u Guantanamu od septembra 2004. godine.

Reprieve, humanitarna organizacija za ljudska prava sa sjedištem u Velikoj Britaniji, opisala je Parachu kao “doživotnog zatvorenika”.

Otkad je otvoren, Guantanamo je postao ozloglašen zbog kršenja ljudskih prava i činjenice da američka administracija nije smatrala da njegovi zatvorenici imaju pravo na bilo kakvu zaštitu prema međunarodnim zakonima.

Izvor: Al Jazeera i agencije