Video: Predstavljen turski oružani sistem za bespilotne letjelice

Municija ‘Kayi’ može se koristiti s protivpješadijskim, oklopnim/probojnim ili termobaričnim bojevim glavama.

Na Sajmu odbrambene i zračne industrije SAHA EXPO u Istanbulu prvi put predstavljena je municija porodice “Kayi”, sistem koji se može koristiti u različitim letjelicama turske obrambene industrije sa ili bez posade.

Institut za istraživanje i razvoj odbrambene industrije TUBITAK SAGE prvi put je predstavio sistem “Kayi”, turski proizvod koji se može koristiti u širokom spektru avioplatformi s ljudskom/bespilotnom posadom sa svojim osobinama i asortimanom proizvoda u klasi municije slobodnog pada, prenosi Anadolija.

Municija “Kayi” može se koristiti s protivpješadijskim, oklopnim/probojnim ili termobaričnim bojevim glavama.

Sistem oružja, zajedno s modularnim multi-rail sistemom specijalno dizajniranim za porodicu municije, ima mogućnost brze i fleksibilne integracije u različite platforme.

Direktor Instituta TUBITAK SAGE Gurcan Okumus rekao je kako SAHA EXPO ima jedna uspješan put i kako postaje brend.

Popunjavanje praznina

Na pitanje o porodici vođene municije “Kayi”, koja je prvi put izložena na sajmu, Okumus je podsjetio da je Turska napravila veliki napredak u oblasti bespilotnih letjelica.

“Počeli smo prodavati mnogo bespilotnih letjelica u svijetu, što je veoma važno. Stoga, gdje god da odu naše bespilotne letjelice, važno je i tržište municije. Mislimo da ‘Kayi’ popunjava prazninu svojim karakteristikama srednje kategorije. Postoje različite verzije, od 30 i 50 kilograma”, pojasnio je Okumus.

Sajam u Istanbulu okuplja brojne kompanije iz Turske i drugih država u oblasti odbrane, avijacije i svemirske industrije.

Ovo je događaj na kojem se prezentiraju najnoviji sistemi i proizvodi kompanija iz odbrambenog i zračnog sektora, uključujući bespilotne letjelice, helikoptere, avione, oklopna vozila, oružje, rakete, municiju, ratne brodove, tenkove, komunikacijske uređaje, opremu za sajber sigurnost, te razvoj softvera i hardvera.

Posjetioci imaju priliku vidjeti brojne nove proizvode u oblasti odbrane i avijacije, uključujući tursku bespilotnu letjelicu “Deli Kamikaze UAV”.

Na SAHA Expo učestvuju najviši zvaničnici vlada i vojski iz desetakazemalja i strani posjetioci iz 57 država, uključujući premijere, ministre, vojne komandante, zamjenike ministara i savjetnike.

Izvor: Agencije