Sjeverna Koreja lansirala dva balistička projektila blizu Južne Koreje

Seul navodi da je registrirao lansiranja iz zone Tongchona i čini se da je to mjesto je najbliže Južnoj Koreji od svih drugih lokacija koje je Pjongjang do sada koristio za lansiranja.

Seul i Washington nekoliko put su upozorili da bi Pjongjang mogao biti blizu testiranja nuklearne bombe (Reuters)

Sjeverna Koreje je sa svoje istočne obale lansirala dva balistička projektila kratkog dometa, tvrde mediji i Generalštab vojske Južne Koreje.

“Generalštab navodi da je registrirao lansiranja iz zone Tongchona, u provinciji Kangwon“, javila je južnokorejska agencija Yonhap u petak.

Vojska Južne Koreje “održava punu pripravnosti u bliskoj saradnji sa SAD-om”, rekao je glavni načelnik u poruci poslanoj novinarima.

Nisu objavljeni detalji, osim dometa raketa.

Proba oči velike vojne vježbe

Lansirna okacija Tongchon nalazi se oko 60 kilometara od granice dvije Koreje.

Čini se da je to mjesto je najbliže Južnoj Koreji od svih drugih lokacija koje je Pjongjang do sada koristio za lansiranja.

Lansiranje je obavljeno posljednjeg dana godišnje južnojorejske 12-devne vojne vježbe “Hoguk“, u kojoj je ove godine učestovao i neodređeni broj američkih vojnika.

Sljedeće sedmice će južnnokorejske i američke snage obaviti vellike zračne vježbe, tvrdi Yonhap.

Seul i Washington nekoliko put su upozorili da bi Pjongjang mogao biti blizu testiranja nuklearne bombe, prvi put od 2017. godine, nakon serije balističkih proba.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada