Pentagon: Nuklearno oružje je namijenjeno da odvrati od strateškog napada

Rusija je glavni rival Sjedinjenih Američkih Država, s najraznolikijim i najsposobnijim nuklearnim snagama, tvrdi Washington.

Kina je krenula u ambiciozne napore širenja, modernizacije i diversifikacije svojih nuklearnih snaga (EPA)

Sjedinjene Američke Države smatraju da je njihovo nuklearno oružje namijenjeno da “odvrati od svakog oblika strateškog napada” uključujući i konvencionalnog, naveo je Pentagon u novoj nuklearnoj strategiji.

“To uključuje upotrebu nuklernog oružja, bez obzira na njegovu snagu, i uključuje vrlo velike napade strateške prirode sa upotrebom nenuklearnih sredstava”, rekao je novinarima jedan visoki američki odbrambeni zvaničnik.

On je, kako citira AFP, objasnio da je cilj novog pristupa da se komplikuje donošenje odluka protivnika u vrijeme kada Rusija optužuje Ukrajinu da se sprema da koristi “prljavu” bombu.

“Rusija je sprovela svoju agresiju na Ukrajinu pod nuklearnom prijetnjom, sa neodgovornim izjavama, nuklearnim vježbama sprovođenim neregularnim datumima i lažima o potencijalnoj upotrebi oružja za masovno uništenje”, navodi se u dokumentu, objavljenom istovremeno sa novom američkom odbrambenom strategijom.

Prijatnja Kine i Sjeverne Koreje

U vrijeme kada SAD očekuju skori nuklearni test Sjeverne Koreje, Pentagon upozorava da bi nuklearni napad Sjeverne Koreje predstavljalo “kraj režima” Kim Jong-una.

“Svaki nuklearni napad Sjeverne Koreje na SAD ili njihove saveznike i partnere će biti neprihvatiljiv i dovest će do kraja tog režima,” naveo je Pentagon.

“Nema tog scenarija po kome bi Kimov režim mogao da upotrijebi nuklearno oružje i preživi”, dodaje se u saopštenju.

Kina je krenula u ambiciozne napore širenja, modernizacije i diversifikacije svojih nuklearnih snaga, dodalo je američko Ministarstvo odbrane precizirajući da “izgleda da Peking želi da posjeduje najmanje 1.000 nuklearnih bojevih glava do kraja decenije”.

Međutim “Rusija je glavni rival SAD-a sa najraznolikijim i najsposobnijim nuklearnim snagama”, precizira se u dokumentu.

Rusija ima 1.550 raspoređenih nuklearnih bojevih glava i 2.000 neraspoređenih.

“Njen moderan nuklearni arsenal, koji bi trebalo da raste, predstavlja dugoročnu egzistencijalnu prijetnju za SAD i naše saveznike i partnere”, navelo je američko ministartsvo odbrane navodeći da će u 2030-im SAD prvi put u svojoj historiji biti suočene sa dvije velike nuklearne sile koje će biti strateški konkurenti i potencijalni neprijatelji.

Izvor: Agencije