Novi izbori u Izraelu, Netanyahu planira povratak na vlast

Bivši izraelski premijer, optužen za korupciju, planira se vratiti na vlast nakon parlamentarnih izbora 1. novembra, petih u Izraelu u nepune četiri godine.

Ako osigura većinu od 61 mjesta, Benjamin Netanyahu mogao bi uputiti parlamentu zahtjev za izglasavanje imuniteta (Reuters)

Bivši izraelski premijer Benjamin Netanyahu, optužen za korupciju, planira se vratiti na vlast nakon parlamentarnih izbora 1. novembra, petih u Izraelu u nepune četiri godine, u prilikama rasta krajnje desnice i podjele među arapskim biračima.

Ovaj put Netanyahu sudjeluje u predizbornoj utrci kao vođa opozicije, a protukandidat mu je premijer na odlasku Yair Lapid, prenosi Hina.

Zadnje ankete i dalje daju Netanyahuovu Likudu dobre izglede, s nešto više od 30 od 120 mjesta u Knessetu, ispred stranke Yesh Atid (Postoji budućnost) Yaira Lapida, koja je u usponu i mogla bi dobiti 24 do 27 mjesta.

Iza njih dolazi desetak stranaka čiji će rezultati biti presudni u mogućem formiranju vlade, posebno za Netanyahua, koji mora dobiti podršku ultraortodoksnih stranaka i krajnje desnice da bi osigurao većinu, 61 mjesto.

‘Vjerski cionizam’ bi mogao na treće mjesto

Koalicija krajnje desnice Bezalela Smotricha i Itamara Bena Gvira osvojila je na izborima 2021. godine šest zastupničkih mjesta, a ovaj put po anketama dobija 14 zastupnika, što “Vjerski cionizam” sada dovodi na treće mjesto na političkoj pozornici.

I ako okupi te glasove, nije sigurno hoće li Netanyahu dobiti većinu ili će ju možda preći, ističu ankete koje su naručili izraelski mediji.

Lapid, nekada poznati novinvar, lani je okupio šaroliku koaliciju stranaka koje su se protivile Netanyahuu i tako srušio sa vlasti najdugovječnijeg izraelskog premijera, koji je vodio vladu od 1996. do 1999. i od 2009. do 2021. godine.

Danas toj koaliciji nedostaje pet do šest mjesta i morat će zahvatiti još šire želi li ostati na vlasti.

“Lapid zna da ne može direktno osigurati 61 zastupnika, pa želi da to ne uspije ni Netanyahuu s njegovim partnerima”, rekao je za AFP njegov blizak saradnik.

Unatoč “krajnjem zamoru” birača, politička analitičarka Dahlia Scheindlin očekuje dobar odaziv, koji bi mogao zapečatiti političku sudbinu Netanyahua i njegovog plana da vlada zajedno s krajnjom desnicom.

Premda se birači “nisu znatnije promijenili na nekoliko zadnjih izbora”, sastav koalicija mogao bi se promijeniti, ovisno o rezultatima pojedine stranke, rekla je ona.

Netanyahu memoarima priprema odlazak

Arapske stranke, Netanyahuovi najveći protivnici, ulaze u ove izbore razjedinjene, u tri bloka, te postoji rizik da neke neće preći izborni prag.

“Očito je da arapske stranke prolaze kroz unutrašnju krizu”, kazao je za AFP Mansour Abbas, čelnik stranke Raam, prve arapske stranke u izraelskoj historiji koja je podržala Lapidovu koaliciju na odlasku.

Ako osigura većinu od 61 mjesta, Netanyahu, koji je dvije sedmice prije izbora objavio memoare, mogao bi uputiti parlamentu zahtjev za izglasavanje imuniteta.

U protivnom, mogao bi pregovarati sa sudom o kazni, ocjenjuje Gayil Talshir, profesorica političkih nauka na Jevrejskom univerzitetu u Jerusalemu.

“Objavom memoara čini se da Netanyahu priprema svoj odlazak”, rekla je.

Izvor: Agencije