Njemačka se bori da poveća vojne nabavke

Nakon ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, njemačka vlada najavila je osnivanje vanrednog fonda vrijednog 100 milijardi eura za modernizaciju Bundeswehra.

Njemački kancelar je kazao da je njegova zemlja na putu da izgradi najveću konvencionalnu evropsku vojsku u NATO-u (EPA)

Njemačka se bori da poveća vojne nabavke ili čak da samo zamijeni oružje i municiju koje je isporučila Kijevu, saopćilo je nekoliko izvora za Reuters, osam mjeseci nakon što je kancelar Olaf Scholz obećao 100 milijardi eura za ubrzavanje naoružavanja vojske.

“Skoro da nema nikakvih pomaka”, izjavio je izvor uključen u procedure vojnih nabavki, dodajući da je do sada poslano vrlo malo narudžbi, prenosi Fena.

Riječi izvora su ponovili i čelnici namjenske industrije, koji su izrazili razočaranje onim što smatraju tromošću vlade u obnavljanju zaliha Bundeswehra, uzrokovanu sporim procedurama i nedostatkom odluka na najvišem nivou.

“Očekivali smo da ćemo do sada imati mnogo više narudžbi”, rekao je za Reuters čelnik namjenske industrije koji je želio ostati anoniman.

Ulaganje u vojsku 100 milijardi eura

Njemački kancelar je krajem juna kazao da je njegova zemlja na putu da izgradi najveću konvencionalnu evropsku vojsku u NATO-u.

Nakon ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, njemačka vlada najavila je osnivanje vanrednog fonda vrijednog 100 milijardi eura za modernizaciju Bundeswehra.

Izdvajanje 100 milijardi eura za nacionalnu vojsku velika je promjena njemačke politike, koja je prije ruske invazije kaskala za drugim zemljama u postizanju cilja od dva posto, što je Washington kritizirao.

Njemačka je od Hladnog rata značajno smanjila svoju vojsku, sa 500.000 vojnika, koliko je bilo u vrijeme ujedinjenja 1990. godine, do 200.000, koliko ih je danas.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada