Ministar odbrane Izraela posjetio Tursku

Turska i Izrael su nekada bili regionalni saveznici i odbrambene veze bile su jake, ali su odnosi postajali sve napetiji tokom mandata Recepa Tayyipa Erdogana.

Pojačana saradnja i dijalog s Izraelom pomoći će rješenju nesporazuma, uključujući i palestinsko pitanje, smatra Ankara (AFP)

Ministar odbrane Izraela Benny Gantz sastao se u Ankari s predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom i turskim kolegom Hulusijem Akarom, dva mjeseca poslije dogovora o obnovi punih diplomatskih odnosa dvije zemlje.

Gantzova posjeta u četvrtak mogla bi označiti i početak moguće obnove odbrambenih veza dok dvije zemlje preduzimaju korake da normaliziraju napete odnose, prenosi Beta.

Poslije sastanka s turskim ministrom rekao je da je dao instrukcije “da počne procedura potrebna za obnovu radnih odnosa”.

“Nije tajna da su naše veze bile suočene s izazovima”, kazao je Gantz, prvi najviši odbrambeni zvaničnik Izraela koji je posjetio Tursku poslije više od desetljeća.

Ocijenio je da se mora prihvatiti pozitivan pristup u odnosima i otvoren dijalog.

Ubijeno devet turskih aktivista

Turska i Izrael su nekada bili regionalni saveznici i odbrambene veze bile su jake, ali su odnosi postajali sve napetiji tokom Erdoganovog mandata.

On je otvoreno kritizirao izraelsku politiku prema Palestincima, a Izrael se protivio turskim vezama s palestinskom organizacijom Hamas,koji vlada Pojasom Gaze.

Dvije zemlje su povukle svoje ambasadore 2010. godine kada su izraelski pomorski komandosi zaustavili brodove koji su nosili pomoć blokiranom Pojasu Gaze.

U sukobu koji je izbio ubijeno je devet turskih aktivista.

Poslije pokušaja da se odnosi poprave, Turska je ponovo opozvala ambasadora 2018. godine, nakon što su Sjedinjene Američke Države preselile svoju ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalem.

Ponovno poboljšanje odnosa počelo je poslije smjene dugogodišnjeg premijera Izraela Benjamina Netanyahua prošle godine.

Predsjednik Izraela Isaac Herzog posjetio je Tursku u martu, a sadašnji premijer Yair Lapid bio je u posjeti u junu, kada je bio šef diplomatije.

U septembru su se Erdogan i Lapid ponovo sastali na marginama zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku.

Prioritet odbrana, sigurnost i energetika

Turska i Izrael su se nedavno dogovorili da ponovo postave ambasadore.

Turski ministar odbrane je poslije sastanka s Gantzom rekao da će pojačana saradnja i dijalog s Izraelom pomoći rješenju nesporazuma, uključujući palestinsko pitanje.

“Razvoj naših odnosa i saradnja s Izraelom, posebno u oblastima kao što su odbrana, sigurnost i energetika, dovest će do jačanja u regionalnog mira i stabilnosti”, rekao je Akar.

Turska i Izrael su ranije bili bliski sigurnosni partneri i, na osnovu sporazuma potpisanog sredinom devedesetih godina prošlog vijeka, izraelski vojni piloti su se obučavali u turskom zračnom prostoru i Izrael je usavršavao turske tenkove i avione i snabdijevao tu zemlju dronovima i hi-tech opremom.

Te dvije zemlje i dalje dijele razne strateške interese, uključujući zaustavljanje širenja utjecaja Irana.

Izvor: Agencije