Ajatolah nakon napada na hodočasnike pozvao Irance na jedinstvo

Svi imamo dužnost obračunati se s neprijateljem i njegovim izdajničkim ili neukim agentima, izjavio je Ali Khamenei.

Napadač je ušao u svetište s jurišnom puškom skrivenom u torbi, nakon čega je počeo pucati po vjernicima (Reuters)

Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Khamenei, obećao je da će uzvratiti onima koji prijete sigurnosti zemlje, a nakon smrtonosnog napada na šiitske hodočasnike, za koji je odgovornost preuzela orućana grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Ajatolah je poručio da će napadači “sigurno biti kažnjeni” te pozvao Irance na jedinstvo, prenosi Hina.

“Svi imamo dužnost obračunati se s neprijateljem i njegovim izdajničkim ili neukim agentima”, izjavio je Khamenei na državnoj televiziji dan nakon što je u napadu na svetište Shah Cheragh u iranskom gradu Shirazu ubijeno 15 ljudi.

Reuters ocjenuje da bi taj napad mogao dodatno raspiriti napetosti u Iranu, u kojem, zbog smrti mlade Mahse Amini 16. septembra, traju rašireni protesti protiv vlade.

Ajatolahov poziv na jedinstvo uglavnom je bio upućen građanima lojalnima vladi, a ne demonstrantima, čije aktivnosti vlasti smatraju prijetnjom nacionalnoj sigurnosti.

Težak izazov iranskom vodstvu

Ubistva šiitskih hodočasnika dogodila su se istog dana kada su se iranske snage sigurnosti sukobile sa sve snažnijim demonstracijama prilikom obilježavanja 40 dana od smrti Mahse Amini.

Demonstracije su postale jedan od najtežih izazova vjerskim čelnicima od Islamske revolucije 1979. godine.

Mnogi su Iranci izašli na ulice, a neki su pozivali na rušenje Islamske Republike i smrt Khameneija.

Visoki pokrajinski dužnosnik je rekao da se osumnjičeni napadač nalazi u kritičnom stanju nakon što ga je policija ustrijelila te da još nije ispitan.

Snimci nadzorne kamere objavljene u četvrtak na državnoj televiziji pokazuju da je napadač ušao u svetište s jurišnom puškom skrivenom u torbi, nakon čega je počeo pucati po vjernicima.

Izvor: Agencije