Sirija optužuje Izrael za novi napad na Damask

Sirijska protuzračna odbrana presrela je nekoliko projektila, ali je u udarima nastala materijalna šteta, tvrdi sirijsko Ministarstvo odbrane.

Izrael napade pravda potrebom da spriječi iranske snage da se utabore u blizini svojih granica (Reuters/Ilustracija)

Izrael je izveo napad u blizini Damaska ​​u četvrtak ujutro, što je treći takav napad u manje od sedam dana.

“Izraelski neprijatelj izveo je zračnu agresiju iz smjera okupiranih palestinskih teritorija, gađajući nekoliko lokacija u blizini Damaska”, saopćilo je Ministarstvo odbrane Sirije.

Eksplozije su se čule u glavnom gradu Sirije u noći sa srijede na četvrtak, a sirijska protuzračna odbrana presrela je nekoliko projektila, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Ministarstvo odbrane nije navelo pojedinosti o ciljevima, ali je kazalo da je u udarima nastala materijalna šteta.

Sirijska opservatorija za ljudska prava (OSDH), nevladina organizacija sa sjedištem u Londonu, rekla je da su Izraelci napali ciljana mjesta u blizini međunarodnog aerodroma u Damasku.

Stotine izraelskih napada

Ostaje nejasno jesu li mete bili položaji sirijske vojske ili proiranski borci.

Od kako je 2011. godine u Siriji izbio rat, Izrael je izveo stotine napada protiv svog sjevernog susjeda, ciljajući snage sirijske vlade i njihove saveznike koje podržava Iran ili borce Hezbollaha.

Izrael je u ponedjeljak izvršio napad u blizini Damaska, ranivši jednog vojnika, tri dana nakon što je gađao sirijske vojne lokacije u blizini aerodroma.

Izrael rijetko komentira napade u Siriji, ali ih je u nekoliko navrata opravdavao potrebom da spriječi iranske snage da se utabore u blizini svojih granica.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada