Izraelski predsjednik upozorava SAD na iranski izazov

Isaac Herzog je tokom sastanaka s Joeom Bidenom aludirao na tvrdnje da Teheran opskrbljuje Rusiju bespilotnim letjelicama, koje ‘ubijaju nedužne građane u Ukrajini’.

Isaac Herzog je rekao da Iran ide ka tome da postane nuklearna sila (EPA)

Izraelski predsjednik Isaac Herzog upozorio je američkog predsjednika Josepha Bidena na sve veći izazov koji Iran predstavlja te je u tom kontekstu spomenuo iranski nuklearni program i tvrdnje da Rusija dobija oružje od Irana.

Herzog je na početku sastanka u Ovalnom uredu u Washingtonu istaknuo da je prošlo 40 dana od smrti Mahse Amini u pritvoru u Iranu, što je izazvalo proteste širom zemlje.

Rekao je da Iran ide ka tome da postane nuklearna sila, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

‘Upotreba iranskih dronova u Ukrajini’

Također je aludirao na tvrdnje da Teheran opskrbljuje Rusiju bespilotnim letjelicama, koje “ubijaju nedužne građane u Ukrajini”.

Herzog je kazao novinarima da će Iran biti “veliki izazov o kojem će se raspravljati” te da će on i Biden prisustvovati samitu Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama koji će biti održan u novembru u Egiptu.

Herzog će, kako prenosi Times of Israel, tokom dvodnevne posjete Washingtonu iznijeti dokaze o navodnoj upotrebi iranskih dronova u Ukrajini.

Izvor: Agencije