‘Foreign Policy’: Rusija angažira afganistanske komandose

Radi se o vojnicima koje su obučavali američki i britanski specijalci, a koji se osjećaju napuštenim od Zapada.

Bivši oficir u afganistanskim komandosima smatra da iza pokušaja da se oni angažiraju stoji Wagner Group (EPA)

Pripadnici jedinice komandosa afganistanske vojske koje su SAD i zapadni saveznici napustili nakon što je zemlja prošle godine pala u ruke talibama kažu da dobijaju ponude da se pridruže ruskoj vojsci u ratu u Ukrajini, piše portal Foreign Policy.

Više afganistanskih vojnih i sigurnosnih izvora rekli su da te snage, koje je obučavao SAD, a koje su se, uz američke vojnike i druge savezničke specijalne snage, borili skoro 20 godina, mogu napraviti razliku koju Rusija treba na ukrajinskom ratištu.

Nakon što se SAD povukao iz Afganistana u augustu 2021. godine, u toj azijskoj zemlji ostalo je između.000 i 30.000 komandosa, dok je evakuirano samo nekoliko stotina viših oficira.

SAD za obuku potrošio 90 milijardi dolara

Mnogi od onih koji su ostali kriju se kako bi izbjegli hvatanje i likvidaciju od talibana.

SAD je za obuku afganistanskih snaga potrošio skoro 90 milijardi dolara, a komandose su trenirali američki mornarički SEAL i britanski SAS (specijalna zračna služba).

Ti vojnici sada su, navodi FP, u beznađu i bez posla, u iščekivanju mogućnosti preseljenja u SAD ili Veliku Britaniju, te su lake mete za one koji traže plaćenike koji bi se borili za Rusiju.

Bivši oficir u afganistanskim komandosima tvrdi da je vjeruje da iza pokušaja da se oni angažiraju stoji ruska plaćenička jedinica Wagner.

“To je Wagner Group. Skupljaju ljude sa svih strana. Bolje bi bilo da se ti vojnici koriste za borbu na strani Urajine, jer ne žele ratovari za Rusiju, koja je neprijatelj. No, šta drugo mogu raditi?“, upitao je.

Neki bivši komandosi izvještavaju da su kontaktirani putem WhatsAppa i Signala s ponudama da se pridruže, kako neki stručnjaci nazivaju, ruskoj “legiji stranaca” za borbu u Ukrajini.

Vijesti o pokušajima angažmana izazvale su uzbunu u bivšim vojnim i sigurnosnim krugovima Afganistana, dok neki tvrde da bi do 10.000 bivših komandosa moglo biti podložno ruskim ponudama.

Čekaju da rade za tri dolara dnevno

Kao što je rekao drugi vojni izvor: “Oni nemaju zemlju, nemaju posao, nemaju budućnost. Nemaju šta izgubiti.”

“Čekaju da rade u Pakistanu za tri ili četiri dolara dnevno, ili u Turskoj za 10 dolara. Kada Wagner ili neko drugi dođu i ponude im 1.000 dolara da se ponovo bore, neće ih odbiti. Ako angažiraju samo jednog, on će sa sobom dovesti pola svoje stare jedinice, jer su oni kao braća“, kaže izvor.

U tekstu se navodi da se mnogi od afganistanskih vojnika osjećaju napuštenim i razočaranim nakon što su američke i savezničke snage otišle iz Afganistana.

Izvor: Al Jazeera