Blinken: Kina pojačava pritisak na Tajvan

Američki državni sekretar upozorava na mogućnost kineske upotrebe sile nad samoupravnim otokom.

Kina je odlučila pribjeći sili kako bi ostvarila svoje ciljeve u slučaju da njeni pritisci na Tajvan ne urode plodom, kaže Antony Blinken (EPA)

Kina je odlučila da status quo u Tajvanu više nije prihvatljiv i počela je pojačavati pritisak na ovaj nezavisni otok, uključujući mogućnost upotrebe sile, izjavio je američki državni sekretar Antony Blinken.

Rekao je da je Peking “promijenio desetljećima staro pravilo koje je imao s Washingtonom, prema kojem će razlike s Tajvanom Kina rješavati mirnim putem, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

“Ono što se promijenilo je odluka vlade u Pekingu da taj status quo više nije prihvatljiv i da oni žele ubrzati proces ujedinjenja“ s Tajvanom, kazao je Blinken.

‘Fundamentalne promjene Pekinga’

Kako je dodao, promijenilo se i to što je Kina “odlučila pribjeći sili kako bi ostvarila svoje ciljeve“ u slučaju da njeni pritisci na Tajvan ne urode plodom.

“To su te fundamentalne promjene“, naglasio je šef američke diplomatije.

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena u više navrata optuživala je Kinu da je u augustu iskoristila posjetu predsjedavajuće Zastupničkog doma Kongresa SAD-a Nancy Pelosi Tajvanu kao izgovor za inteziviranje vojnih vježbi oko otoka, za koje Peking tvrdi da je kineska teritorija.

Kineski lider Xi Jinping rekao je na petogodišnjem kongresu kineske vladajuće Komunističke partije da se Peking nikada neće odreći prava na upotrebu sile nad Tajvanom, ali da će težiti mirnom rješenju.

Izvor: Agencije