Armenija očekuje mirovni sporazum s Azerbejdžanom

Azerbejdžan i Armenija u sukobu su zbog planinskog područja Nagorno-Karabaha još od devedesetih godina prošlog vijeka i raspada Sovjetskog saveza.

Armenija i Azerbejdžan ratovale su zbog Nagorno-Karabaha više puta, a u ratu do 1994. je poginulo oko 30.000 ljudi (EPA)

Armenija namjerava potpisati mirovni sporazum s Azerbejdžanom do kraja ove godine, izjavio je armenski premijer Nikol Pašinjan u govoru u parlamentu.

“Iskreno govoreći, želim da (mirovni sporazum) bude potpisan prije kraja ove godine. Koliko je to ostvarivo? Odgovorit ću na to pitanje na ovaj način: vlada i ja ćemo učiniti sve da bude realistično”, rekao je Pašinjan.

Prema njegovim riječima, Armenija se nada da će razgraničenje biti dovršeno prije potpisivanja mirovnog sporazuma, prijenosi Tanjug pozivajući se na rusku agenciju Tass.

“Mora da postoji vidljiv dijalog na međunarodnom nivou između Nagorno-Karabaha i Azerbejdžana, moraju da postoje vidljivi mehanizmi zaštite prava i sigurnosti Armena u Nagorno-Karabahu”, rekao je armenski premijer.

Poginulo oko 30.000 ljudi

Azerbejdžan i Armenija u sukobu su zbog planinskog područja Nagorno-Karabaha još od devedesetih godina prošlog vijeka i raspada Sovjetskog Saveza.

Nagorno-Karabah je međunarodno priznat kao azerbejdžanska teritorija, ali ga kontrolišu armenske snage.

Dvije države ratovale su do 1994. u sukobima u kojima je poginulo oko 30.000 ljudi.

U obnovljenim neprijateljstvima u septembru ove godine, poginulo je ukupno 155 vojnika dvije države, koje su prethodno ratovale 2020. godine.

Izvor: Agencije