Švedska spremna za dogovor s Turskom o NATO-u

Švedski šef diplomatije Tobias Billstrom rekao je da podržava stav Turske i Evropske unije o Radničkoj partiji Kurdistana kao terorističkoj organizaciji.

Tobias Billstrom: Možemo ispuni sve tačke 'trilateralnog memoranduma' koji su potpisale Turska, Švedska i Finska (EPA)

Nova švedska Vlada odlučna je dogovoriti se s Turskom o svojoj kandidaturi u NATO, izjavio je novi šef diplomatije Tobias Billstrom.

Rekao je da bi njegova zemlja mogla ispuniti sve tačke “trilateralnog memoranduma” koji su krajem juna potpisale Turska, Švedska i Finska.

“Moći ćemo zadovoljiti memorandum i njegove različite tačke, sasvim sam siguran u to”, kazao je Billstrom.

Švedska i Finska su ove godine podnijele zahtjev za pridruživanje Sjevernoatlantskom savezu nakon početka ruske invazije na Ukrajinu krajem februara.

‘Na zakonit i siguran način’

Njihovu odluku su pozdravile brojne članice NATO-a, ali je taj proces blokirao turski predskednik Recep Tayyip Erdogan, optužujući Finsku i Švedsku da su naklonjene Radničkoj partiji Kurdistana (PKK) i njenim saveznicima, koje Ankara smatra terorističkom organizacijom.

Billstrom je rekao da podržava stav Turske i Evropske unije o PKK-u, dodajući da je to teroristička organizacija “od početka do kraja” i da Švedska razumije zabrinutost Turske.

Memorandum, također, uključuje obavezu da se “brzo i u potpunosti odgovori na neriješene zahtjeve za deportaciju ili ekstradiciju osumnjičenih za terorizam” koje je izdala Turska.

Novi švedski ministar je kazao da je njegova zemlja spremna održati obećanja ali da to mora biti “na zakonit i siguran način i u skladu s Ustavom”.

Izvor: Agencije