Pentagon: Rusija obavijestila SAD o nuklearnim vježbama

Ruske vojne vježbe potencijalni su izazov sa Sjedinjene Američke Države i saveznike, u jeku ruske invazije na Ukrajinu.

Rusija je dužna unaprijed obavijestiti o lansiranjima takvih raketa, rekli su američki dužnosnici (EPA)

Rusija je obavijestila Sjedinjene Američke Države da planira izvesti vježbe svojih nuklearnih snaga, objavio je Pentagon i odbio pružiti više pojedinosti o tome hoće li vježbe uključivati lansiranje balističkih raketa.

“SAD je obaviješten i, kao što smo naglasili ranije, ovo je rutinska godišnja vježba Rusije. U tom smislu, Rusija se ponaša u skladu s obavezama kontrole naoružanja i njihovim odredbama o transparentnosti”, rekao je glasnogovornik američke ratne avijacije, general Patrick Ryder.

Prema novom Sporazumu START, Rusija je dužna unaprijed obavijestiti o lansiranjima takvih raketa, rekli su američki dužnosnici.

Ryder je odbio dati više informacija, prenosi Reuters.

Vojne vježbe potencijalni su izazov sa SAD i saveznike, jer je ruski predsjednik Vladimir Putin otvoreno prijetio upotrebom nuklearnog oružja od početka ruske invazije na Ukrajinu.

Planiranje napada ‘prljavom bombom’

Rusija je u utorak pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda iznijela optužbe da Ukrajina planira napad “prljavom bombom”, a koje odbacuju i ukrajinski dužnosnici i njihovi zapadni saveznici kao ruski izgovor za eskalaciju rata.

Zapadni saveznici uvjereni su da mogu razlučiti između ruskih vojnih vježbi i bilo kakvog pokreta koji bi mogao biti nuklearna prijetnja.

Kako ukrajinske snage napreduju u pokrajini Herson, koju je Rusija okupirala, a što je prijetnja velikog poraza za Moskvu, ruski dužnosnici telefonirali su zapadnim saveznicima u nedjelju i ponedjeljak kako bi ih obavijestili da Ukrajina planira napad “prljavom bombom” i onda za kontaminaciju okriviti Moskvu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je optužba znak da Moskva sama planira takav napad i da će okriviti Kijev.

No, postavlja se i pitanje je li Moskva spremna upotrijebiti “taktičko” nuklearno oružje (niskog učinka).

Američki predsjednik Joe Biden upozorio je u utorak Moskvu da bi takav potez bio “nevjerovatno teška greška”.

Izvor: Agencije