Italija: Spašeno 1.150 migranata

Nova italijanska premijerka Giorgia Meloni u svom je prvom govoru održanom u utorak u parlamentu upozorila svoju vladu da neće dopustiti migrantima ilegalan ulazak u Italiju.

Obalna straža je izvijestila da su s broda koji je od Sicilije bio udaljen oko 96 kilometara spašene 663 osobe i preuzeta su dva tijela, a još 494 migranata spašeno je s drugoga ribarskog broda koji je plovio bliže otoku (EPA)

Dvoje migranata pronađeno je mrtvo, a više od 1.150 ih je spašeno kod Sicilije, saopćila je u srijedu obalna straža, dok nova desno orijentirana vlada u Rimu prijeti da će spriječiti uplovljavanje u italijanske vode dva izbjeglička broda kojima upravljaju pripadnici dobrotvornih organizacija.

Obalna straža je izvijestila da su s broda koji je od Sicilije bio udaljen oko 96 kilometara spašene 663 osobe i preuzeta su dva tijela, a još 494 migranata spašeno je s drugoga ribarskog broda koji je plovio bliže otoku.

Operacije su izveli pripadnici obalne straže, finansijske policije i članovi posade španskog broda koji radi za graničnu agenciju Evropske unije Frontex.

Čini se da će u međuvremenu Italija uskratiti pravo na iskrcaj za oko 380 migranata na brodovima Ocean Viking i Humanity 1, također dva plovila kojima upravljaju humanitarne organizacije.

U saopćenju italijanskog ministarstva unutarnjih poslova stoji da postupci brodova, koji su potražili sigurne luke u Italiji ili na Malti, “nisu bili u skladu” s evropskim i italijanskim pravilima o sigurnosti i graničnoj kontroli i borbi protiv ilegalne imigracije.

Desničarska vlada

Novi ministar unutarnjih poslova Matteo Piantedosi bio je šef štaba desničarskog čelnika Lige Mattea Salvinija u vrijeme njegova mandata u ministarstvu unutarnjih poslova 2018.-2019.

Tada je Italija više puta odbila dopustiti migrantima da se iskrcaju nakon što su spašeni na moru.

Nova italijanska premijerka Giorgia Meloni u svom je prvom govoru održanom u utorak u parlamentu upozorila svoju vladu da neće dopustiti migrantima ilegalan ulazak u Italiju.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada