Dvadeset intervjua koji pokazuju da je Trump opasnost bez premca

Američki novinar Bob Woodward objavio je svoja zapažanja u novoj knjizi o bivšem američkom predsjedniku.

Intervjui, posmatrani cjelovito, nude neuljepšan portret Donalda Trumpa tokom jedne od najvažnijih godina u američkoj historiji (Al Jazeera)

“Njegova fokusiranost na sebe i njegova samodopadnost ometaju ga u obavljanju posla… To je opasnost bez premca… Oslanja se na svoje instinkte kao osnovu za važne odluke.”

Ovo su neka od bitnih zapažanja koje slavni američki novinar Bob Woodward iznosi u svojoj novoj knjizi o bivšem američkom predsjedniku Donaldu Trumpu.

Woodward je objavio članak u Washington Postu u kojem objašnjava značaj svoje nove audioknjige. Kaže da u više od 50 godina svog novinarskog posla nikada nije objavio neobrađene intervjue ili potpune transkripte svog rada. Međutim, nakon što je ponovno preslušao 20 intervjua koje je vodio s Donaldom Trumpom tokom njegovog predsjedničkog mandata, odlučio je poduzeti neobičan korak i objaviti ove snimke.

Nemoguće ga odvojiti od glasa

Objasnio je da ovi intervjui, posmatrani cjelovito, nude neuljepšan portret Trumpa tokom jedne od najvažnijih godina u američkoj historiji: usred njegovog prvog suđenja, pandemije korona virusa i masovnih demonstracija za rasnu pravdu.

Knjigu će danas, u utorak, 25. oktobra, objaviti američka izdavačka kompanija Simon & Schuster.

Woodward opisuje “Trumpove trake” kao bitne za razumijevanje Trumpa dok se sprema za ponovnu kandidirati za predsjednika. Dodaje kako je lično razgovarao s njim u Ovalnom uredu i u Mar-a-Lagu na Floridi, kao i telefonom u različito doba dana, komentirajući da se “Trump ne može promatrati odvojeno od svog glasa.”

Konstantna samoodbrana

Naprimjer, u ljeto 2020. godine, kada je pandemija odnijela živote 140.000 ljudi u Sjedinjenim Američkim Državama, Woodward kaže da je Trump konstantno tražio opravdanja za svoje postupke i nikada nije priznavao krivicu. Trump mu je rekao: “Virus je došao. To nije moja krivica. Za to je kriva je Kina.”

Dodao je da je pitao Trumpa je li postojao trenutak u posljednja dva mjeseca, tokom vrhunca pandemije korona virusa, u kojem je sam sebi rekao: “Ah, ovo je povijesni test liderstva”? Trump je odgovorio: “Ne”.

Novinar je to prokomentirao: “Na štampanoj stranici riječ “ne” se čita kao jednostavna izjava. Ali, ako poslušate to “ne” kao zvuk, osjetit ćete da je to ”ne” samouvjereno, odbacivajuće, puno samopouzdanja. Ne ostavlja nikakvu sumnju u konačnost njegove prosudbe. Ovo “ne” ga udaljava od preuzimanja odgovornosti.”  Zvuk ima izuzetnu emotivnu snagu, neposrednost i autentičnost, kazao je.

‘Nisam Bush’

Kada je riječ o njegovoj samouvjerenosti i ogromnoj samodopadnosti, Woodward je rekao kako mu je Trump u jednom intervjuu rekao: “Vjerovatno ćeš me prevariti, jer, znaš, tako to ide. Gledaj, George W. Bush je sjedio s tobom satima i ti si ga prevario. Ali razlika je u tome što ja nisam Bush.”

Woodward navodi da je pitao Trumpa o njegovoj odluci da se kandidira za predsjednika, o njegovom postupanju s korona virusom i o predsjedničkoj funkciji. Sveukupno mu je postavljeno više od 600 pitanja.

U tim intervjuima čujete kako Trump uživa u autoritetu predsjednika i oslanja se na svoje lične instinkte kao osnovu za važne odluke. To je fokusiranost na sebe koja ga ometa u obavljanju zadataka.

Ne razumije važnost institucija

Njegovo jednostrano djelovanje i impulzivan pristup, što je duboko zabrinulo, pa čak i traumatiziralo njegov tim za nacionalnu sigurnost Amerike, postao je zaštitni znak Trumpovih vanjskih odnosa.

Trump nije razumio vrijednost angažiranja CIA-e ili State Departmenta u osmišljavanje koherentne strategije za novu inicijativu sa Sjevernom Korejom, na primjer.

Njegov glas je instrument za potres mozga. Ponavlja svoje rečenica po nekoliko puta, kao da će biti u pravu ako nešto govori često i dovoljno glasno.

Iako Trump pokazuje svoj bijes i nezadovoljstvo, njegov ton se veoma brzo može promijeniti u zanimljiv i zabavan.

Najveći neuspjeh

Woodward u svom članku objašnjava kako intervjui pokazuju da je najveći Trumpov neuspjeh bilo njegovo postupanje s korona virusom, koji je do ovog mjeseca (oktobra 2022.) ubio više od milion Amerikanaca.

U 34-minutnom intervjuu, od 5. aprila 2020. godine, Woodward je Trumpu predstavio popis od oko desetak izvršnih mjera za koje su mu vrhunski medicinski i naučni stručnjaci rekli da su potrebne kako bi se zemlja mobilizirala protiv korona virusa. Stručnjaci nisu mogli prenijeti ove informacije Trumpu jer ih nije htio slušao niti je obraćao pažnju na njih.

Otežano fokusiranje

Woodward kaže da je i nakon četiri godine mandata Trump i dalje ogromna sila i neizbrisiva prisutnost, s najmoćnijim političkim strojem u Americi. On ima najveću skupinu sljedbenika, lojalista i prikupljača sredstava, čime nadmašuje čak i predsjednika Joea Bidena.

Dodaje da je 2020. godine svoju prethodnu knjigu ”Bijes” o Trumpu završio sljedećom rečenicom: ”Kada se njegov učinak u svojstvu predsjednika uzme u cijelosti, mogu doći samo do jednog zaključka: Trump je pogrešan čovjek za taj posao.”

Opasnost bez premca

Woodward nastavlja da je Trump opasnost bez premca. Kada ga slušate o nizu pitanja koja se tiču vanjske politike, korona virusa pa sve do rasne nepravde, jasno je da nije znao šta učiniti. Bio je u velikoj mjeri odvojen od potreba javnosti i onoga što se očekuje od vodstva, a njegov potpuni fokus je bio usmjeren na predsjedničku funkciju.

Izvor: Al Jazeera