U sukobima s izraelskim snagama ubijeno šest Palestinaca

Sukobi su počeli nakon što su izraelske snage sigurnosti ušle na nekoliko lokacija na okupiranoj Zapadnoj obali.

Nekoliko naoružanih napadača također je ranjeno u pucnjavi u Nablusu, rekli su palestinski dužnosnici (AFP)

Najmanje šest Palestinaca je ubijeno, a 21 je povrijeđen, u sukobima s izraelskim snagama sigurnosti koje su ušle na nekoliko lokacija na okupiranoj Zapadnoj obali, rekli su palestinski dužnosnici.

Sukobi su, po svjedocima, izbili tokom noći, kada su palestinski policajci i naoružane grupe primijetili pripadnike izraelskih snaga sigurnosti koji su ušli u grad Nablus, rekao je glasnogovornik palestinskog pokreta Fatah.

Prema MInistarstvu zdravlja Palestine, iz izraelskog vatrenog oružja ubijeno je pet osoba, od kojih je jedna bila nenaoružana.

Izraelska vojska saopćila je da su sigurnosne snage izvršile raciju u zgradi koja se koristila kao sjedište i mjesto za proizvodnju eksploziva lokalne grupe pod nazivom “Jazbina lavova”.

Pogon za proizvodnju eksploziva je dignut u zrak, rečeno je.

Mahmoud Abbas traži pomoć od SAD-a

Nekoliko naoružanih napadača također je ranjeno u pucnjavi u Nablusu, kazali su palestinski dužnosnici.

Nablus je bio žarište nasilnih sukoba od kako je Izrael počeo akciju obračuna s grupama  na Zapadnoj obali u martu, kao odgovor na niz napada Palestinaca u Izraelu.

Nabil Abu Rudeineh, glasnogovornik palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa, rekao je da se Abbasov ured obratio SAD-u za pomoć u okončanju izraelske kampanje.

“Sve će to imati opasne i destruktivne posljedice”, kazao je Abu Rudeineh na palestinskoj televiziji.

Izvor: Agencije