Sunak od danas i službeno novi britanski premijer

Bivši ministar finansija postat će treći britanski premijer u manje od dva mjeseca, sa zadatkom da obnovi stabilnost zemlje.

Multimilioner, bivši predsjednik investicijskog fonda i analitičar Goldman Sachsa bit će prvi britanski premijer indijskog porijekla (EPA)

Rishi Sunak postat će danas i službeno novi britanski premijer, objavio je Downing Street, izvijestio je Reuters.

Liz Truss, koja je dala ostavku u četvrtak nakon što je na funkciji bila 44 dana, govorit će pred Downing Streetom 10 oko 11,15 sati po srednjoevropskom vremenu, a potom se uputiti u Buckinghamsku palaču gdje će je primiti kralj Karlo II.

Potom će kralj primiti Sunaka i zatražiti od njega da formira vladu. Sunak će održati govor pred sjedištem vlade oko 12,35 sati.

Treći premijer u manje od dva mjeseca

U ponedjeljak je objavljeno da će Sunak postati novi britanski premijer pošto su se drugi kandidati povukli iz utrke za predsjednika Konzervativne stranke, prepustivši mu zadaću vođenja duboko podijeljene zemlje u ekonomskoj krizi.

Sunak (42), bivši ministar finansija, postat će treći britanski premijer u manje od dva mjeseca, sa zadaćom da obnovi stabilnost zemlje koju već godinama potresaju politička i ekonomska previranja.

Multimilioner, bivši predsjednik investicijskog fonda i analitičar Goldman Sachsa, bit će prvi britanski premijer indijskog porijekla.

Izvor: Agencije