Saudijski ministar poriče da je Bin Salman privatno ismijavao Bidena

Odnosi dvije zemlje su narušeni nakon što je OPEC+ najavio veliko smanjenje proizvodnje u cilju povećanja cijene nafte.

Biden je 11. oktobra upozorio Saudijsku Arabiju da će snositi posljedice zbog odluke o smanjenju proizvodnje nafte (Reuters)

Saudijski ministar vanjskih poslova Faisal bin Farhan Al Saud poriče da je saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman privatno ismijavao američkog predsjednika Joea Bidena, ili govorio saradnicima da nije impresioniran sa njim i da favorizira bivšeg američkog lidera Donalda Trumpa.

„Ovi navodi neimenovanog izvora su potpuno pogrešni“, rekao je princ Faisal u intervjuu za The Wall Street Journal.

„Lideri Kraljevine uvijek su imali poštovanje prema američkim predsjednicima, bazirano na uvjerenju u značaj odnosa koji se temelje na uzajamnom respektu“, rekao je.

Intervju je objavljen u periodu obrušavanja saudijsko-američkih odnosa nakon što je naftni kartel OPEC+, koji predvodi Rijad, uprkos protivljenju SAD-a, ovog mjeseca najavio veliko smanjenje proizvodnje u cilju povećanja cijene nafte.

‘Dugoročno čvrsti saveznici’

Biden je 11. oktobra upozorio Saudijsku Arabiju, najvećeg izvoznika nafte na svijetu, da će snositi „posljedice“ zbog te odluke, donesene u periodu u kojem se svijet muči sa visokim cijenama energenata zbog rata u Ukrajini.

Odluka OPEC+, u kojem je i Rusija, podriva zapadne planove o nametanju gornje granice cijene ruske nafte, u odgovoru na rat u Ukrajini.

Nekoliko demokratskih lidera iz SAD-a pozvalo je Bijelu kuću da izvrši pritisak na Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate da povuku odluku.

U međuvremenu, saudijski ministar za investicije Khalid al-Falih rekao je da će njegova zemlja „prebroditi krizu“ u odnosima sa Washingtonom, dodajući da su dvije zemlje dugoročno „čvrsti saveznici“.

 

Izvor: Al Jazeera i agencije