Izrael i Liban potpisuju sporazum o morskoj granici

Sporazum otvara put prema istraživanju energije na moru i ublažavanju napetosti između dvije zemlje s historijom ratova i neprijateljstava.

Izrael će postati u bliskoj budućnosti važan opskrbljivač Evrope plinom, rekao je premijer Yair Lapid (Reuters)

Sporazum o morskoj granici između Izraela i Libana kojem je posredovao SAD bit će potpisan u četvrtak, potvrdio je izraelski premijer Yair Lapid.

Sporazum predstavlja značajan kompromis između susjednih zemalja s historijom ratova i neprijateljstava, otvarajući put prema istraživanju energije na moru i ublažavanju napetosti.

“U četvrtak ćemo potpisati historijski sporazum s Libanom. Izrael će postati u bliskoj budućnosti važan opskrbljivač Evrope plinom”, rekao je Lapid u Tel Avivu tokom razgovora s nizozemskim premijerom Markom Rutteom, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

‘Historijsko postignuće’

Predsjednik Libana Michel Aoun je kazao da sporazum predstavlja “historijsko postignuće”, kojim je Libanu vraćeno 860 kvadratnih kilometara morskog teritorija, no naglasio je da ta činjenica ne znači i normalizaciju odnosa s Izraelom.

Šef opozicije Benjamin Netanyahu, koji je u kampanji za parlamentarne izbore 1. novembra, odbacio je sporazum i rekao da bi on morao biti predmet glasanja Knesseta, ako ne i referenduma.

Nakon intenzivnih pregovora pod pokroviteljstvom SAD-a, Izrael i Liban najavili su početkom mjeseca da su postigli sporazum o morskoj granici i o ukidanju prepreka za eksploataciju plinskih nalazišta.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada