Amnesty poziva na istragu ratnih zločina u Pojasu Gaze

U trodnevnim izraelskim napadima na Pojas Gaze u augustu ubijen je 51 Palestinac, tvrdi palestinsko Ministarstvo zdravstva.

Sve žrtve nelegalnih napada i njihove porodice zaslužuju pravdu i odštetu, rekla je Agnes Callamard (AFP)

Amnesty International pozvao je Međunarodni krivični sud (ICC) da istraži moguće ratne zločine u “nelegalnim napadima“ koje je počinio Izrael tokom smrtonosne akcije u Pojasu Gaze u augustu.

Izraelske snage “hvalile” su se preciznošću svojih napada na Gazu, napisao je Amnesty u novom izvještaju objavljenom u utorak, koji istražuje okolnosti oko tri konkretna napada na civile.

Organizacija iz Londona tvrdi da su među žrtvama takozvanih “preciznih“ napada bili i četverogodišnje dijete, tinejdžer koji je bio u posjeti majčinom grobu i student umjetnosti koji je poginuo u izraelskoj tenkovskoj paljbi dok je pio čaj s majkom.

Istraživan je i napad u kojem je ubijeno sedmero palestinskih civila, vjerovatno u eksploziji neavođene rakete koju su lansirale palestinske naoružane grupe, navedeno je.

“Izraelska posljednja ofanziva na Gazu trajala je samo tri dana, ali to je bilo dovoljno da se stvore nove traume i razaranja nad opkoljenim stanovništvom”, rekla je Agnes Callamard, glavna tajnica Amnesty Internationala u izjavi priloženoj izvještaju.

Ove godine ubijeno 160 Palestinaca

“Ta tri napada koja smo ispitali moraju biti istražena kao ratni zločini. Sve žrtve nelegalnih napada i njihove porodice zaslužuju pravdu i odštetu“, dodala je.

“Uporedo s istragom o ratnim zločinima, ICC treba razmotriti i zločine protiv čovječnosti od aparthejda u okviru postojeće istrage na okupiranim palestinskim teritorijama“, kazala je Agnes Callamard.

Od početka godine izraelske snage usmrtile su najmanje 160 Palestinaca na okupiranoj Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze, od čega je 51 poginuo tokom trodnevnih napada  u augustu, prema Ministarstvu zdravstva Palestine.

Napad je počeo 5. augusta, kada je izrael izvršio zračne udare, za koje je rekao da ciljaju na grupu Islamski džihad.

Izvor: Al Jazeera i agencije