Američki obavještajci: Ukrajina ima najviše šest sedmica za napredovanje

Američki istraživački centar Stratfor naveo je na svojoj web stranici faktore koji će zakomplicirati napredak Ukrajine na ratištu.

Stratfor vjeruje da će Ukrajina svoj fokus u doglednoj budućnosti usmjeriti na regiju Herson (Anadolija)

Prema procjenama američkih obavještajnih službi, optimalna prilika za ukrajinsku vojsku da postigne uspjehe protiv ruskih snaga trajat će otprilike šest sedmica, kako navodi obavještajni web portal Stratfor, pozivajući se na izvještaj američkog lista New York Times koji je objavljen 21. oktobra.

Ovakve procjene su značajne za ruskog predsjednika Vladimira Putina jer ga tjeraju da vjeruje kako je vrijeme na njegovoj strani. Ruske snage se stoga fokusiraju na odbrambene operacije kako bi radile na stabilizaciji ratnog fronta u nadolazećim mjesecima prije nego što se ponovno stvore uvjeti za pokretanje većih napada.

Američki istraživački centar Stratfor naveo je na svojoj web stranici faktore koji će dodatno zakomplicirati napredak Ukrajine nakon vremenskog okvira od šest sedmica, jer će se tada povećati oblačnost i kišno vrijeme, što će ometati satelitske snimke i kretanje vozila. Osim toga, opadanje lišća ove zime uzrokovat će da grupisane trupe, koje su donedavno bile zaklonjene iz drveća, izgube svoj prirodni zaklon. Pored toga, očekuje se i pristizanje dodatnih ruskih snaga, koje su trenutno mobilizirane i provodi se njihova obuka, na liniju fronta u Ukrajini.

Vrata za napredovanje prema Krimu

Stratfor vjeruje da će Ukrajina svoj fokus u doglednoj budućnosti usmjeriti na regiju Herson. Sve su veća nagađanja da bi ukrajinske snage tamo mogle vratiti teritorije sve do rijeke Dnjepar i prije nego što je očekivano, nakon što su ruske trupe koje se nalaze u toj oblasti najavile da će evakuirati civile iz grada.

Ako Ukrajina ponovno preuzme kontrolu nad Hersonom, to će joj otvoriti vrata za napredovanje prema jugu u pravcu Krima, koji je Rusija anektirala 2014. godine, što bi predstavljalo veliki politički neuspjeh za rusku vladu.

Važno je napomenuti da je Moskva proglasila djelomičnu mobilizaciju rezervnih snaga 21. septembra 2022. godine, što je, prema Stratforu, kratkoročno povećalo ekonomske pritiske, s lošim ekonomskim prognozama u dugoročnom periodu. Takva situacija povećava demografske izazove i odljev mozgova, te dovodi do značajnog smanjenja radne snage i internog raseljavanja, navodi Stratfor.

 

Izvor: Al Jazeera