Rishi Sunak novi premijer Velike Britanije

Sunak je prvi put na sebe skrenuo pozornost u zemlji kada je, u dobi od 39 godina, postao ministar finansija u vladi Borisa Johnsona.

Rishi Sunak (Reuters)

Rishi Sunak novi je britanski premijer, pošto se Boris Johnson povukao iz utrke u nedjelju rekavši kako je shvatio da je, iako ima dovoljnu podršku da uđe u finale, zemlji i Konzervativnoj stranci potrebno jedinstvo.

Prethodno je Liz Truss podnijela ostavku, kao premijerka sa najkraćim mandatom na toj poziciji.

Prvi tamnoputi premijer

Sunak je prvi put na sebe skrenuo pažnju u zemlji kada je, u dobi od 39 godina, postao ministar finansija pod Johnsonom upravo kad je pandemija covida-19 stigla u Britaniju.

Sunak će biti prva tamnoputa osoba, prva osoba azijskog porijekla i prvi Hindus koji će voditi Britaniju.

Njegovu pobjedu neki vide kao pobjedu raznolikosti i bolju reprezentaciju u britanskoj politici, u kojoj dominiraju stariji bijelci.

Sunak (42) rođen je u engleskom lučkom gradu Southamptonu, a roditelji su mu Indijci koji su imigrirali 60-tih.

On će također biti najmlađi premijer u više od 200 godina.

Ostavka Truss

Liz Truss dala je ostavku na mjesto britanske premijerke, samo šest mjeseci nakon preuzimanja mandata, pošto je početkom septembra zamijenila Borisa Johnsona, koji je bio primoran otići nakon turbulentne godine obilježene skandalom sa zabavom u uredu premijera dok su Britanci morali poštovati stroge mjere zbog COVID-a 19.

Sunak i Truss su se izborili da se nadmeću u posljednjoj fazi izbora za lidersku poziciju u britanskoj Konzervativnoj stranci i za položaj premijera Velike Britanije nakon što je Johnson podnio ostavku, a pobijedila je tadašnja ministrica vanjskih poslova.

Truss je pred novinarima rekla da je na dužnost došla u vrijeme “velike ekonomske i međunarodne nestabilnosti”.

Kaže da ne može ispuniti ono za što je izabrana i da podnosi ostavku.

Truss se borila za politički opstanak otkad je 23. septembra njen ministar finansija Kwasi Kwarteng najavio ‘mini budžet’ s velikim poreznim rezovima koji je potresao finansijska tržišta.

Nakon te najave skočio je britanski trošak zaduživanja, zaprijetivši tržištu nekretnina i dodatnom pogoršanju životnih troškova.

Vlada je potom odustala od tih prijedloga, što je stvorilo dodatan izazov ostanku Truss na vlasti.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada