Jevrejski naseljenik nominovan za načelnika Generalštaba

Kritičari navode da prevelik politički uticaj doseljenika ugrožava svaku nadu za stvaranje nezavisne palestinske države.

Veći dio međunarodne zajednice smatra naselja nelegalnim i preprekom za mir (EPA - Ilustracija)

Prvi put u historiji Izraela jevrejski doseljenik nominovan je za načelnika Generalštaba vojske.

Nominacija general majora Herzija Halevija odobrena je i očekuje se da će njegov trogodišnji mandat početi 17. januara iduće godine.

Desilo se to nakon decenijama duge transformacije pokreta doseljenika od male grupe vjerskih ideologa u utjecajnu i raznoliku snagu, čiji su članovi dostigli najviša zvanja u vladi i drugim ključnim institucijama, prenosi Beta, pozivajući se na AP.

Kritičari navode da prevelik politički utjecaj doseljenika ugrožava svaku nadu za stvaranje nezavisne palestinske države i dovodi u opasnost budućnost Izraela kao demokratske zemlje.

Oni smatraju da predlaganje Halevija pokazuje koliko su povezani jevrejski naseljenici i vojska.

Halevi je bio komandant elitne jedinice Sayeret Matkal, te vojne obavještajne službe i predvodio je Južnu komandu odakle je nadgledao operacije u pojasu Gaze.

Ministar odbrane Izraela Benny Gantz je, pošto ga je nominovao, istakao da nema sumnje da je Halevi pravi čovjek na čelu vojske.

Halevi je rođen nekoliko mjeseci poslije Šestodnevnog rata 1967, kada je Izrael okupirao Istočni Jerusalem i Zapadnu obalu i odrastao je u Jerusalemu, a potomak je rabina koji se smatra ocem modernog pokreta naseljenika.

‘Pravednost jevrejskog naseljavanja’

Živi u Kfar HaOranimu, naselju oslonjenom na nevidljivu liniju između Izraela i Zapadne obale.

U tom naselju žive Izraelci koji su više privučeni nižim cijenama stanovanja i lokacijom između Jerusalema i Tel Aviva, a manje radikalnom ideologijom.

Ipak odluka da se živi u naselju nagovještava bar donekle naklonost nacionalizmu, piše američka agencija.

Gantz je izrazio nadu da će novi šef izraelske vojske djelovati u uvjerenju o pravednosti jevrejskog naseljevanja i produbljenja korijena jevrejskih naseljenika.

Palestinci se nadaju da će cijela Zapadna obala biti glavni dio njihove buduće nezavisne države koja će obuhvatiti i Pojas Gaze i da će glavni grad biti Istočni Jerusalem.

Na Zapadnoj obali živi oko 500.000 jevrejskih naseljenika u više od 130 naselja.

Tamo živi gotovo tri miliona Palestinaca, većina u poluautonomnim područjima koje kontroliše Palestinska uprava.

Veći dio međunarodne zajednice smatra naselja nelegalnim i preprekom za mir, a Izrael tvrdi da je ta teritorija biblijsko središte i ključna za sigurnost.

Jevrejski naseljenici imaju ista prava kao građani Izraela, a Palestinci su pod vojnom upravom.

Izvor: Agencije