Logaru najviše glasova na slovenskim izborima

Nekadašnji ministar vanjskih poslova u drugom krugu će se natjecati s bivšom novinarkom i pravnicom Natašom Pirc Musar.

Anže Logar je u prvom krugu osvojio 33,96 posto glasova, a Nataša Pirc Musar 26,87 posto (EPA)

Nekadašnji slovenski ministar vanjskih poslova Anže Logar osvojio je najviše glasova u prvom krugu predsjedničkih izbora u Sloveniji u nedjelju, pokazali su neslužbeni rezultati nakon što su prebrojani gotovo svi glasovi, ali nedovoljno da bi izbjegao drugi krug, u kojem će se naći s Natašom Pirc Musar.

Logar (46), kandidat opozicionih konzervativaca iz Slovenske demokratske stranke (SDS) Janeza Janše, suočit će se u drugom krugu za tri sedmice s nezavisnom kandidatkinjom Natašom Pirc Musar (54), bivšom novinarkom i pravnicom specijaliziranom za zaštitu ličnih podataka, koja je branila i bivšu prvu damu SAD-a Melaniju Trump.

 

Prema djelomičnim neslužbenim rezultatima nakon prebrojanih gotovo svih glasačkih listića, Logar je u prvom krugu osvojio 33,96 posto glasova a Pirc Musar 26,87 posto.

Na treće mjesto je izbio Milan Brglez (15,41 posto), a slijede Vladimir Prebilič (10,66 posto), Sabina Senčar (5,95 posto), Janez Cigler Kralj (4,35 posto) i Miha Kordiš (2,80 posto).

Odaziv birača bio je 51,06 posto.

Logar je u kampanji nastupao sa sloganom “Za budućnost zajedno” i nastojao je osvojiti glasove pozivajući na jedinstvo.

“Čak i ako razmišljamo različito, definitivno imamo nešto što nas povezuje i moramo kombinirati te pozitivne stvari da hrabro iskoračimo u sutrašnjicu”, kazao je.

Pirc Musar ušla je u utrku jer smatra da njeno iskustvo, znanje i aktivnosti u javnom životu, poput borbe za ljudska prava i protiv siromaštva, pokazuju da može najbolje služiti u državnom interesu i da neće šutjeti o nepravilnostima u društvu.

Konačni rezultati za sedmicu

Na konačne rezultate izbora trebat će pričekati još sedmicu.

U ponedjeljak će se glasovima pribrojiti rezultati glasanja poštom iz Slovenije – tako su mogli glasati birači u domovima za starije osobe, bolnicama i zatvorima.

Nakon praznika, 2. novembra, prebrojavat će se i glasački listići koji će stići poštom iz inostranstva.

Kada se prebroje svi glasovi bit će poznati konačni rezultati, ali oni još neće biti službeni.

Proces utvrđivanja službenog ishoda prvog kruga izbora mora biti završen do 4. novembra.

Izvor: Agencije