Dvije Koreje razmijenile hice upozorenja blizu morske granice

Nije bilo izvještaja o okršajima između vojski Sjeverne i Južne Koreje nakon razmjene hitaca upozorenja.

Seul tvrdi da je sjevernokorejski brod povrijedio morsku granicu oko koje se dvije zemlje spore (EPA - Ilustracija)

Južnokorejska vojska u ponedjeljak ujutro ispalila je hice upozorenja prema sjevernokorejskom brodu, ocijenivši da je ovaj povrijedio morsku granicu oko koje se dvije zemlje spore.

Sjevernokorejski teretni brod prešao je Sjevernu graničnu crtu (NLL) blizu otoka Baengnyeonga u 3:42 sati ujutro, a zatim se vratio na sjever nakon hitaca upozorenja južnokorejske vojske, saopćio je južnokorejski Štab združenih snaga, prenosi agencija Yonhap.

U saopćenju sjevernokorejske vojske se tvrdi da je južnokorejski ratni brod nekoliko minuta posije povrijedio granicu te da je vojska Pjongjanga reagirala ispalivši deset artiljerijskih granata kao upozorenje.

“Još jednom smo uputili oštro upozorenje neprijateljima koji stoje iza ovih provokacija na moru, što dolaze nakon artiljerijskih hitaca i objavljivanja prekograničnih poruka putem razglasa”, rekao je glasnogovornik Glavnog štaba sjevernokorejske vojske, prenosi HIna, pozivajući se na AFP.

Nekoliko pomorskih okršaja

Nije bilo izvještaja o okršajima između dvije Koreje.

T mjesto je bilo poprište nekoliko krvavih međukorejskih pomorskih okršaja posljednjih godina, uključujući dva napada 2010. godine, u kojima je ubijeno 50 Južnokorejanaca.

Razmjena hitaca upozorenja u ponedjeljak dolazi na dan kada američka državna podsekretarka Wendy Sherman dolazi u Japan, na trostrane razgovore s Tokiom i Seulom, saveznicima Washingtona, koji trebaju biti potvrda jedinstva nakon sjevernokorejskih uzastopnih lansiranja projektila.

Izvor: Agencije