Izraelske snage privele 5.300 Palestinaca od početka godine

U saopćenju Udruženje palestinskih zatvorenika navodi se da je oko 4.700 Palestinaca još uvijek u izraelskom pritvoru, uključujući 30 žena i 190 maloljetnika.

Ujedinjeni narodi su ranije saopćili da je više od 100 Palestinaca ubijeno u izraelskoj vatri od početka godine (Al Jazeera)

Palestinska nevladina organizacija dokumentirala je više od 5.300 hapšenja Palestinaca od izraelskih snaga na okupiranoj Zapadnoj obali ove godine.

U saopćenju Udruženje palestinskih zatvorenika navodi se da je oko 4.700 Palestinaca još uvijek u izraelskom pritvoru, uključujući 30 žena i 190 maloljetnika, prenosi Anadolija.

“Patnja zatvorenika eskalira usred sve većeg broja privedenih u izraelskim pritvorskim centrima“, navodi se u saopćenju.

Svakodnevni upadi i racije

Gotovo svakodnevno izraelska vojska vrši racije i upade širom Zapadne obale kako bi privela, kako kažu, tražene Palestince ili da bi rušila palestinske domove.

Upadi su u više navrata izazivali sukobe, u kojim je bilo i smrtnih slučajeva.

Ujedinjeni narodi su ranije saopćili da je više od 100 Palestinaca ubijeno u izraelskoj vatri od početka godine, što je najveći broj žrtava na okupiranoj Zapadnoj obali u gotovo sedam godina.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada