Čelnica američkog Kongresa Nancy Pelosi dolazi u Zagreb

Inauguracijski skup Međunarodne krimske platforme, na koji dolazi Pelosi, bit će fokusiran na agresiju Rusije protiv Ukrajine, uključujući i aneksiju Krima.

Pelosi će prisustvovati bilateralnim sastancima s visokim hrvatskim i ukrajinskim dužnosnicima (AFP)

Čelnica američkog Kongresa Nancy Pelosi predstavljat će Sjedinjene Američke Države u Zagrebu na Prvom parlamentarnom summitu Međunarodne krimske platforme, javlja Al Jazeerin reporter Ivica Puljić.

Ukrajina je uspostavila Međunarodnu krimsku platformu 2021. godine sa ciljem obnove suvereniteta i teritorijalnog integriteta te države. Inauguracijski parlamentarni summit, koji će se održati 25. listopada, bit će usredotočen na agresiju Rusije protiv Ukrajine, uključujući nezakonitu aneksiju Krima 2014. i tekuću, neopravdanu invaziju koja je počela u veljači ove godine.

Predsjednica Kongresa Pelosi sudjelovat će u bilateralnim sastancima s visokim hrvatskim i ukrajinskim dužnosnicima.

Kongresmen Gerry Connolly, kao predsjednik Parlamentarne skupštine NATO-a, također je pozvan da sudjeluje na summitu.

Rasprave će biti usredotočene na napore međunarodne zajednice da podupru Ukrajince dok se Rusiju smatra odgovornom za dokumentirane ratne zločine i pokušaje nezakonite aneksije.

Nancy Pelosi pozvana je da se obrati sudionicima ovog skupa na plenarnoj sjednici.

„Privilegija mi je pridružiti se našim europskim saveznicima i drugim partnerima iz cijelog svijeta u Hrvatskoj kako bismo pružili našu solidarnost ukrajinskom narodu“, navodi Nancy Pelosi u posebnom priopćenju.

Ukrajini isporučena pomoć koja je ‘promijenila igru’

„Vladimir Putin vodi neizazvani, sveobuhvatni napad na Ukrajinu, od okupacije Krima i pokušaja pripajanja dodatnih teritorija do njegovih očajničkih napada na civile i civilne infrastrukture. Ovog tjedna, SAD se pridružuje našim demokratskim partnerima kako bismo potvrdili naše obećanje da ćemo biti uz ukrajinski narod u njihovoj borbi za slobodu i držati Rusiju odgovornom – sve dok se ne izvojuje pobjeda“, dodala je Pelosi.

Radeći povijesnom brzinom, snagom i jedinstvom, nastavila je, „Sjedinjene Američke Države i saveznici nametnuli su razorne posljedice Rusiji i isporučili Ukrajini pomoć koja je promijenila igru“.

„Naša čvrsta solidarnost s herojima Ukrajine do sada je bila odlučujuća, a bit će još važnija kako se približava zima. Zajedno s predsjednikom Parlamentarne skupštine NATO-a, kongresmenom Gerryjem Connollyjem, veselim se razgovoru o tome kako možemo dodatno podržati Ukrajinu – jer borba za Ukrajinu je borba za samu demokraciju“, ukazuje Pelosi.

Prema njenim riječima, „Hrvatska je ključni američki saveznik, regionalni lider i NATO partner“.

„Naš angažman u Zagrebu produbit će veze između naših država. SAD se pridružuje našim saveznicima i pozdravlja predsjednika hrvatskog predsjednika Gordana Jandrokovića i prvog čovjeka ukrajinske Skupštine Ruslana Stefančuka, kao i hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, što su pozvali čelnike zakonodavnih tijela iz svjetskih demokracija na ovaj važan summit“, zaključila je Pelosi.

Izvor: Al Jazeera