Johnson odustao od utrke za čelnika konzervativaca

Nije moguće efikasno vladati bez ujedinjene stranke u parlamentu, poručio je bivši britanski premijer.

Postoji velika vjerovatnoća da bih bio uspješan u izborima, rekao je Boris Johnson (EPA)

Bivši britanski premijer Boris Johnson neće pokušati postati vođa Konzervativne stranke uprkos tome što ima potrebnu podršku zastupnika, jer “nije moguće efikasnoo vladati bez ujedinjene stranke u parlamentu“.

“Večeras [nedjelja] mogu potvrditi da sam prešao veoma visoki prag od 102 nominacije … i sutra [ponedjeljak] bih mogao predati nominaciju“, rekao je on u izjavi u kojoj je objasnio razloge za svoju odluku, prenosi Hina, pozivajući se na BBC.

Britaski medij nije mogao provjeriti tu brojku, jer je samo 57 zastupnika javno reklo da su ga podržali.

“Postoji veoma velika vjerovatnoća da bih bio uspješan u izborima s članovima Konzervativne stranke i zaista bih mogao biti natrag u Downing Streetu u petak“, dodao je Johnson.

“No, tokom proteklih nekoliko danas sam, nažalost, shvatio da to jednostavno ne bi bila ispravna stvar za učiniti. Ne možete efikasno vladati ako nemate ujedinjenu stranku u parlamentu“, kazao je Johnson.

Sunak favorit nakon povlačenja Johnsona

Kako se čini, Rishi Sunak postat će novi britanski premijer pošto se Boris Johnson povukao iz utrke. Ako bude potvrđen, on bi zamijenio Truss koja je bila prisiljena podnijeti ostavku nakon što je pokrenula ekonomski program koji je izazvao previranja na finansijskim tržištima.

Prema pravilima, ako samo jedan kandidat osigura podršku 100 konzervativnih zastupnika, bit će imenovan premijerom u ponedjeljak.

Prijeđu li prag oba kandidata, glasat će članovi stranke, a pobjednik će biti proglašen u petak.

To je izazvalo zabrinutost da će se Johnson vratiti u Downing Street uz podršku članova stranke, a ne većine zastupnika u parlamentu, ostavljajući stranku jako podijeljenom, prenosi Reuters.

Neke Johnsonovi pristalice mogle bi se okrenuti Mordaunt, koja se predstavila kao kandidatkinja jedinstva, ali mnogi su odmah prešli na Sunaka.

Mordaunt nastavlja s takmičenjem

Izvor blizak kampanji Penny Mordaunt rekao je da će bivša ministrica odbrane nastaviti s takmičenjem.

“Ona je ujedinjujući kandidat koji će najvjerojatnije održati krila Konzervativne stranke na okupu”, rekao je izvor.

Sunak je rekao kako se nada da će Johnson nastaviti pridonositi javnom životu “u zemlji i inozemstvu”.

Sunak je prvi put na sebe skrenuo pažnju u zemlji kada je, u dobi od 39 godina, postao ministar finansija pod Johnsonom upravom kad je pandemija COVID-19 stigla u Britaniju.

Sunak je pohvalio Johnsona rekavši da “ćemo mu uvijek biti zahvalni” za njegove postupke tpkom pandemije COVID-a i rata u Ukrajini.

Ako bude izabran, Sunak će biti prvi premijer indijskog porijekla u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Izvor: Agencije