Slovenija: U drugom krugu predsjedničkih izbora Logar i Pirc Musar

Prema prvim rezultatima, na dosad malom uzorku od 15 posto prebrojanih glasova, Slovenija bi predsjednika trebala dobiti tek u drugom krugu izbora.

Logar je osvojio 35, a Pirc Musar 26 posto glasova (Al Jazeera)

Prema prvim rezultatima, na dosad malom uzorku od 15 posto prebrojanih glasova, Slovenija bi predsjednika trebala dobiti tek u drugom krugu izbora.

Tamo će se naći Anže Logar, kandidat skupine građana i opozicijske SDS Janeza Janše, te Nataša Pirc Musar, kandidatkinja skupine građana, neovisna kandidatkinja, politički lijevo-liberalnog usmjerenja.

Logar je osvojio 35, a Pirc Musar 26 posto glasova.

Otvorena birališta

Otvaranjem biračkih mjesta jutros su u Sloveniji počeli sedmi predsjednički izbori nakon njene samostalnosti 1991. godine, a na kojim Slovenci biraju petog šefa države.

Slovenački birači će birati nasljednika aktuelnog predsjednika Boruta Pahora, kome drugi mandat ističe u decembru i po Ustavu više nema prava da se kandiduje.

Izbori su raspisani 20. jula i pravo glasa ima 1.696.893 registriranih birača. Biračka mjesta širom Slovenije otvorena su danas od 7 do 19 sati, prenosi Anadolija.

Proteklih dana 18, 19. i 20. oktobra na 76 biračkih mjesta Slovenci su imali priliku glasati na, ako su se prijavili za opciju prijevremenog glasanja.

U slučaju da niti jedan od ukupno sedam predsjedničkih kandidata ne osvoji većinu glasova, drugi krug izbora, uz učešće dva kandidata sa najviše osvojenih glasova, biće održan 13. novembra 2022. godine.

Predsjednik Državne izborne komisije Petar Golob ocijenio je ranije da izborni proces teče normalno i nesmetano.

Prema predizbornim anketama, najveću prednost ima kandidat Slovenske demokratske stranke (SDS) Anže Logar, zatim nezavisna kandidatkinja Nataša Pirc Musar i kandidat vladajućeg Pokreta slobode i Socijalnih demokrata Milan Beglez.

Prema anketi koju za kanal Novo24 TV provela agencija Parsifal, najveći broj ispitanika, njih 27,1 posto, glasao bi za bivšeg šefa diplomatije i kandidata opozicije Logara, na drugom mjestu je advokat Nataša Pirc Musar koja ima podršku 19,9 posto, a slijedi je evroparlamentarac Milan Brglez s podrškom od 10,7 posto, prenijela je slovenačka agencija STA.

Raditi za međunarodni ugled Slovenije

Slovenački građani će novog šefa države birati između sedam kandidata. To su zastupnik stranke Nova Slovenija (NSi) Janez Cigler Kralj, gradonačelnik Kočevja i kandidat zelene stranke Vesna Vladimir Prebilic, bivši šef diplomatije i poslanik opozicione Slovenačke demokratske stranke (SDS) Anže Logar, nezavisna kandidatkinja, advokat Nataša Pirc Musar, poslanik Ljevice Miho Kordiš, eurozastupnik i zajednički kandidat vladajućih Socijalnih demokrata i Pokreta slobode Milan Brglez te kandidatkinja populističke stranke Resni.ca Sabina Sencar.

Izborna tišina stupa na snagu u ponoć.

Pahor je  pozvao građane da izađu na birališta i da izaberu kandidata koji će raditi na jedinstvu i dobrim odnosima sa zemljama u regionu i za međunarodni ugled Slovenije.

“U vremenu koje je pred nama bit će nam potrebna složna i jaka nacionalna i građanska zajednica”, rekao je Pahor.

Izvor: Agencije