SAD u pregovorima s Muskom o Starlinku u Iranu

Uspostavljanje mreže satelita iznad Islamske Republike pomoglo bi građanima te zemlje da zaobiđu ograničenja u pristupu internetu i društvenim mrežama.

Američko Ministarstvo finansija je saopćilo da se dio opreme Starlinka može izvesti u Iran (EPA)

Bijela kuća je u pregovorima s milijarderom Elonom Muskom o tome da kompanija Space X pruža uslugu Starlinka u Iranu, prenio je CNN, pozivajući se na zvaničnike upoznate s pregovorima.

Uspostavljanje mreže satelita iznad Islamske Republike pomoglo bi građanima te zemlje da zaobiđu ograničenja u pristupu internetu i društvenim mrežama, prenosi Reuters.

Američko Ministarstvo finansija prošlog mjeseca je saopćilo da se dio opreme Starlinka može izvesti u Iran, sugerirajući da kompaniji možda neće biti potrebna licenca za pružanje usluga u Iranu.

‘Gubi 20 miliona dolara mjesečno’

Državni sekretar SAD-a Antony Blinken je ranije napisao u objavi na Twitteru da je SAD preduzeo akciju kako bi “unaprijedio slobodu pristupa internetu i slobodan protok informacija” u Iranu.

Musk je u utorak rekao da Starlink nije dobio nikakva finansijska sredstva od Ministarstva odbrane SAD-a za svoje usluge u Ukrajini, dodajući da kompanija gubi oko 20 miliona dolara mjesečno zbog neplaćenih usluga i troškova.

Izvor: Agencije