Desničarka Giorgia Meloni položila zakletvu za prvu italijansku premijerku

Italijanska krajnje desna političarka Giorgia Meloni je položila zakletvu za novu premijerku Italije, čime je postala prva žena na toj dužnosti u historiji zemlje.

Vladu 45-godišnje Meloni još uvijek trebaju glasanjem o povjerenju potvrditi oba doma parlamenta, što bi se, prema promatračima, moglo dogoditi već početkom iduće sedmice (EPA)

Italijanska krajnje desna političarka Giorgia Meloni u subotu je položila zakletvu za novu premijerku Italije, čime je postala prva žena na toj dužnosti u historiji zemlje.

Čelnica stranke Braća Italije položila je zakletvu pred italijanskim predsjednikom Sergiom Mattarellom u subotu ujutro, prenosi Hina.

Ministri njene nove vlade su također položili zakletve u predsjedničkoj rezidenciji, Kvirinalskoj palati u Rimu.

Nakon izbora održanih prošlog mjeseca, državom će sada upravljati koalicija koja uključuje krajnje desnu stranku Liga i stranku desnog centra Naprijed Italija.

Predaja vlasti

Vršitelj dužnosti premijera Mario Draghi trebao bi vlast predati Meloni u palati Chigi, službenoj rezidenciji italijanskog premijera, u nedjelju, a tada se očekuje i prvi sastanak vlade ili vijeća ministara.

Vladu 45-godišnje Meloni još uvijek trebaju glasanjem o povjerenju potvrditi oba doma parlamenta, što bi se, prema promatračima, moglo dogoditi već početkom iduće sedmice.

Desničarska koalicija osvojila je najveći dio glasova na izborima u septembru, zadobivši time apsolutnu većinu u parlamentu, zbog čega nije vjerovatno da će glasanje o povjerenju predstavljati prepreku za novu vladu.

Izvor: Agencije