CNN: Premijer Kine više nije u Centralom komitetu

‘CNN’ dodaje i da je bivši generalni sekretar KP Kine i predsednik Kine Hu Jintao (79) izveden iz Velike dvorane naroda tokom ceremonije zatvaranja kongresa.

Novoizabrani članovi Stalnog komiteta Politbiroa KP Kine održaće konferenciju za novinare sutra u podne po lokalnom vremenu (Reuters)

Kineski premijer Li Keqiang, drugi čovjek po rangu u Kineskoj komunističkoj partiji posle Xi Jinpinga, više nije na listi najužeg rukovodstva Centralnog komiteta KP Kine sačinjenog od 205 članova, tvrdi CNN, prenosi Tanjug.

Američka medijska mreža navodi da to znači da je Li spreman da se povuče sa partijskih dužnosti.

Liju (67) nedostaje jedna godina do nezvanične starosne granice za penzionisanje visokih lidera KP Kine.

Wang Yang (67), četvrti zvaničnik po rangu, viđen je kao potencijalni kandidat za sljedećeg premijera, također nije u Centralnom komitetu, ističe CNN.

Najuže rukovodstvo Politbiro, kinesko vodeće tijelo za donošenje odluka u Kini, napravljeno je od članova Centralnog komiteta.

Novoizabrani članovi Stalnog komiteta Politbiroa KP Kine održat će konferenciju za novinare sutra u podne po lokalnom vremenu.

Xi zatvorio partijski kongres

CNN dodaje i da je bivši generalni sekretar KP Kine i predsjednik Kine Hu Jintao (79) izveden iz Velike dvorane naroda tokom ceremonije zatvaranja kongresa.

Hu je sjedio za glavnim stolom u Dvorani naroda, pored nasljednika Xia, kada su mu prišla dva muškarca.

Kratko je razgovarao sa njima i, kako navodi CNN, prvobitno je djelovalo da odbija da ode.

Okolnosti pod kojima je Hu izašao iz dvorane nisu poznati.

Generalni sekretar i predsjednik Kine Xi Jinping zatvorio je danas 20. kongres KPK i očekuje se da dobije novi, petogodišnji mandat na mjestu lidera partije.

Izvor: Agencije