Johnson se vraća u Britaniju, ponovo želi biti premijer

Mogućnost povratka Johnsona u vladu polarizirajuće je pitanje za mnoge u Konzervativnoj stranci, koja je duboko podijeljena nakon što je u šest godina ispratila četiri premijera.

Bivši vođa konzervativaca William Hague rekao je u petak da je Johnsonov povratak vjerovatno najgora ideja koju je čuo u gotovo pola stoljeća kao član stranke (EPA)

Boris Johnson leti natrag u Britaniju jer razmišlja o smionom pokušaju osvajanja drugog premijerskog mandata samo nekoliko sedmica nakon što je bio prisiljen odstupiti, a neke kolege upozoravaju da bi njegov povratak mogao stvoriti još više političkog haosa.

Potencijalni kandidati za novog premijera pošto je Liz Truss dramatično podnijela ostavku u četvrtak nakon samo šest sedmica na vlasti, počeli su lobirati kako bi tokom vikenda osigurali dovoljno nominacija za ulazak u utrku za vodstvo prije isteka roka u ponedjeljak, prenosi Hina.

Johnson, koji je bio na odmoru na Karibima kad je Truss dala ostavku i nije ništa javno rekao o tome želi li natrag svoj stari posao, dobio je podršku desetaka konzervativnih zastupnika, ali mora osigurati stotinu glasova koliko je potrebno za sudjelovanje u utrci za novog premijera.

Ministar trgovine James Duddridge rekao je u petak da mu je Johnson rekao da je spreman i da će se bivši čelnik vratiti u Britaniju u subotu.

Johnsona su izviždali neki putnici u avionu za Britaniju, prema novinaru Sky Newsa na letu.

Bilo bi to izvanredno političko uskrsnuće za bivšeg novinara, koji je napustio dužnost obavijen skandalom, ali gunđajući da su njegove kolege “promijenili pravila na pola utrke” – što je bila kritika na račun konzervativnih zastupnika koji mu nisu dopustili da odsluži cijeli mandat.

Bivša ministrica odbrane Penny Mordaunt postala je prva kandidatkinja koja je službeno objavila da se namjerava kandidirati za sljedeću čelnicu Konzervativne stranke, ali Johnson i Rishi Sunak, nekoć njegov ministar finansija, predvode potencijalne kandidate uoči glasanja sljedeće sedmice.

Mogućnost povratka Johnsona u vladu polarizirajuće je pitanje za mnoge u Konzervativnoj stranci, koja je duboko podijeljena nakon što je u šest godina ispratila četiri premijera.

Za neke konzervativne zastupnike Johnson je pobjednik glasanja, a za druge je toksičan i pitanje je može li uvjeriti desetke zastupnika koji su ga napustili da je on sada osoba koja može ujediniti stranku.

‘Spirala smrti’

Bivši vođa konzervativaca William Hague rekao je u petak da je Johnsonov povratak vjerovatno najgora ideja koju je čuo u gotovo pola stoljeća kao član stranke. Rekao je da bi to dovelo do “spirale smrti” za konzervativce.

Ako Johnson uspije osigurati potreban broj nominacija, vjerojatno će se sučeliti sa Sunakom, koji je dao ostavku na mjesto njegovog ministra finansija u julu, tvrdeći da njegov bivši šef nije bio u stanju donositi teške odluke.

Sunak je prvi kandidat za vodstvo koji je dosegao prag od stotinu nominacija za ulazak u utrku prije isteka roka u ponedjeljak, prema medijskim izvještajima. Johnson trenutno ima otprilike polovicu te podrške.

Johnson je trenutno pod istragom parlamentarnog Odbora za povlastice kako bi se utvrdilo je li lagao Donjem domu parlamenta u vezi sa zabavama kojima se kršila karantena u zemlji uvedena zbog korona virusa. Ako se utvrdi da su ministri svjesno obmanuli parlament, očekuje se da će podnijeti ostavke.

Utrka za četvrtog britanskog premijera u četiri godine ubrzana je kako bi trajala samo sedmicu dana. Prema pravilima, samo će tri kandidata moći dospjeti do prvog kruga glasanja zastupnika u ponedjeljak poslijepodne, a do petka bi se trebalo znati ko će biti novi premijer.

Izvor: Agencije