Rezultati izbora za novog vođu britanskih konzervativaca u ponedjeljak

Prvi rezultati unutarstranačkih izbora za novog vođu britanske Konzervativne stranke, koji će zamijeniti premijerku na odlasku Liz Truss, bit će objavljeni u 19 sati u ponedjeljak.

Liz Truss je u četvrtak izjavila da podnosi ostavku na mjesto britanske premijerke nakon samo šest sedmica na vlasti, pošto je njen ekonomski program srušio povjerenje ulagača i razbjesnio velik dio njene Konzervativne stranke (Reuters)

Prvi rezultati unutarstranačkih izbora za novog vođu britanske Konzervativne stranke, koji će zamijeniti premijerku na odlasku Liz Truss, bit će objavljeni u 19 sati u ponedjeljak, saopćila je stranka.

Bude li potrebno drugo glasanje, rezultati će biti objavljeni u ponedjeljak u 22 sata, prenosi Hina.

Liz Truss je ranije u četvrtak izjavila da podnosi ostavku na mjesto britanske premijerke nakon samo šest sedmica na vlasti, pošto je njen ekonomski program srušio povjerenje ulagača i razbjesnio velik dio njene Konzervativne stranke.

Među kandidatima za novog premijera nalaze se bivši ministar finansija Rishi Sunak i Penny Mordaunt, bivša ministrica odbrane.

Anketa ranije ove sedmice pokazala je da većina članova stranke želi povratak bivšeg premijera Borisa Johnsona, koji je smijenjen iz Downing Streeta u julu.

Kladionice su favoritom za novog premijera proglasile Sunaka, ispred Mordaunt i Johnsona.

Izbor kandidata

Kandidati trebaju podršku barem 100 konzervativnih zastupnika da bi ušli u konkurenciju.

Visoki prag znači da će najviše tri kandidata ući u prvu fazu izbora. Nominacije se zatvaraju u 15 sati u ponedjeljak.

Ako samo jedan kandidat prijeđe prag, taj će kandidat biti proglašen pobjednikom u ponedjeljak, rekli su organizatori izbora.

U slučaju da prag prijeđe dvoje kandidata, šire članstvo stranke će izabrati novog vođu internetskim glasanjem.

Eventualnog trećeg kandidata će glasanjem eliminirati parlamentarni zastupnici, čime će se osigurati da samo dvoje kandidata prijeđe u fazu internetskog glasanja, čiji će pobjednik biti proglašen u petak, 28. novembra.

Prije glasanja šireg članstva, zastupnici će glasati za jednog od dvoje kandidata kako bi se pokazalo koga preferira većina zastupnika.

Izvor: Agencije