Samit EU-a o energetskoj krizi i ratu u Ukrajini

Čelnici će razgovarati o odnosima s Kinom te s Iranom, koji je došao u centar pozornosti zbog dronova kojima Rusija napada ukrajinske gradove.

Čelnici država članica Evropske unije okupit će se u četvrtak i petak u Briselu na redovitom jesenskom samitu (EPA)

Čelnici država članica Evropske unije okupit će se u četvrtak i petak u Briselu na redovitom jesenskom samitu na kojem će glavna tema biti energija i rat u Ukrajini.

“Centralna tačka našeg dnevnog reda je energetska kriza, na koju moramo djelovati s najvećom hitnošću. Konkretno, moramo imperativno intenzivirati naša tri pravca djelovanja: smanjenje potražnje, osiguranje sigurnosti opskrbe i obuzdavanje cijena”, istaknuo je predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel u pozivnom pismu šefovima država ili vlada.

Čelnici će također razgovarati o ekonomskim te o vanjskopolitičkim pitanjima.

Podloga za raspravu o rješavanju energetske krize, kako navodi Hina, bit će prijedlog paketa mjera koja je u utorak predstavila Evropska komisija.

Komisija je predložila paket mjera koje predviđaju zajedničku kupnja plina, uvođenje mehanizma za ograničavanje cijena na berzi plina, nove mjere za transparentnu upotrebu infrastrukture i solidarnost među državama članicama, uz kontinuirane napore za smanjenje potražnje za plinom.

Jedno od najspornijih pitanja jest kako ograničiti cijene plina, oko čega postoje razne ideje i različiti pogledi među državama članicama. Hrvatska je u grupi od 15 zemalja koje se zauzimaju za uvođenje ograničenja na veleprodajne cijene plina bez obzira na to od kuda se uvozi. Tom prijedlogu nije sklono nekoliko država, među kojima su Njemačka i Nizozemska, uz objašnjenje da bi to moglo dovesti do poremećaja na tržištu plina i potaknuti proizvođače plina da ga prodaju na drugim tržištima izvan Evrope.

Ruska agresija na Ukrajinu

Rusija je posljednjih dana počela napadati civilnu infrastrukturu u Ukrajini, lišavajući ljude struje i grijanja, što je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen nazvala zločinom i čistim terorizmom.

Čelnici EU-a raspravljat će o daljnjoj pomoći Ukrajini kako bi se što bolje pripremila za zimu te o nastavku pomoći na srednji i duži rok.

U svjetlu nedavne sabotaže na plinovodima Sjeverni tok 1 i 2 čelnici će razgovarati o jačanju saradnje na zaštiti kritične infrastrukture.

Na području vanjske politike, čelnici će razgovarati o odnosima s Kinom te s Iranom, koji je posljedjih dana došao u centar pozornosti zbog dronova kojima Rusija napada ukrajinske gradove. U tijelima EU-a radi se na sankcijama protiv iranskih dužnosnika zbog prodaje dronova Rusiji.

Izvor: Agencije