Izrael nudi sisteme upozorenja, Ukrajina želi projektile

Izrael je ponudio pomoć Ukrajincima u obliku razvoju sistema upozorenja na zračne napade za civile, signalizirajući smekšavanje politike nemiješanja u rat.

Izrael ima politiku podržavanja Ukrajine humanitarnom pomoći i paketima odbrambene opreme koja spašava živote, rekao je Benny Gantz (EPA)

Izrael je ponudio pomoć Ukrajincima u obliku razvoju sistema upozorenja na zračne napade za civile, signalizirajući smekšavanje politike nemiješanja u rat nakon što je Kijev pozvao na suprotstavljanje iranskim dronovima koje koristi Rusija.

Ukrajinski ambasador, međutim, tražio je sisteme koji bi umjesto toga rušili dronove, dok je ministar odbrane Benny Gantz rekao da je Izrael čvrst u stavu da Kijev ne snabdijeva oružjem, prenosi Hina.

Iako je osudio rusku invaziju, Izrael je ograničio pomoć Ukrajini na humanitarnu pomoć, navodeći želju za nastavkom saradnje s Moskvom po pitanju ratom uništene susjedne Sirije i po pitanju dobrobiti ruskih Jevreja.

U utorak je Ukrajina pojačala molbe za izraelskom pomoći nakon što je izvijestila o nekoliko ruskih napada s iranskim kamikaza dronovima Šahed-136.

Iran negira da je Rusiju snabdijevao dronovima, dok Kremlj nije komentirao.

Ponuđeni sistem ‘više nije bitan’

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da nemaju nikakve informacije o upotrebi iranskog naoružanja.

“Koristi se ruska oprema s ruskom nomenklaturom”, kazao je on i dodao kako “sva daljnja pitanja trebaju biti upućena Ministarstvu odbrane”.

Reuters je u utorak izvijestio da je Iran također obećao Rusiju opskrbiti projektilima zemlja-zemlja.

Dogovor o slanju oružja postignut je 6. oktobra, tokom posjeta Moskvi iranskog potpredsjednika Mohammada Mokhbera, dvojice dužnosnika moćne iranske Revolucionarne garde i dužnosnika Vrhovnog vijeća za nacionalnu sigurnost.

“Rusi su zatražili još dronova te iranske balističke rakete s poboljšanom preciznošću, posebno iz raketnih porodica Fateh i Zolfaghar”, rekao je jedan iranski diplomat.

Izrael je zatražio od Ukrajine “da podijeli informacije o svojim potrebama za upozorenja na zračne napade”, kazao je Gantz ambasadorima Evropske unije, prema saopćenju njegovog ureda.

Izrael bi mogao “pomoći u razvoju sistema s ranim upozorenjima koja spašavaju živote civila.”

Gantzov ured je saopćio da će ministar razgovarati s ukrajinskim ministrom odbrane Oleksijem Reznikovim u četvrtak.

Ukrajinski ambasador Jevgen Korničuk rekao je za Reuters da ponuđeni sistem “više nije bitan” i potvrdio je autentičnost pisma ambasade, koje je procurilo u izraelsku novinsku agenciju Walla, a u kojem se zahtijeva hitna kupovina Iron Beama, Baraka-8, Iron Domea i presretača Davidova praćka i strijela od Izraela.

Iron Beamu su potrebne godine prije nego što postane operativan, tvrdi Izrael.

Ruska ambasada bez komentara

Patriot je američki sistem koji koristi Izrael, a Barak-8 su zajednički razvili Izrael i Indija.

Paralelno s presretačima, koji služe uglavnom da bi odbili napade Irana i njegovih regionalnih saveznika, Izrael ima mrežu radara koja pokreće sirene ili upozorenja na mobitelima građanima da se sakriju kad dođe do ispaljivanja projektila.

Slična tehnologija ranog upozoravanja mogla bi se ponuditi Ukrajini, rekao je glasnogovornik izraelskog Ministarstva odbrane.

“Izrael ima politiku podržavanja Ukrajine humanitarnom pomoći i paketima odbrambene opreme koja spašava živote”, no neće dostaviti oružane sisteme “zbog raznih operativnih razloga”, kazao je Gantz EU ambasadorima.

Ruska ambasada u Izraelu odbila je komentirati.

Izvor: Agencije