Iran upozorio Saudijsku Arabiju da se ne oslanja na Izrael

Iran je rekao da bi lideri regionalnog neprijatelja Saudijske Arabije trebali prekinuti ono što je nazvao svojim oslanjanjem na Izrael.

'Vi se oslanjate na Izrael koji se urušava, a ovo će biti kraj vaše ere', kazao je Hossein Salami, glavni komandant iranske Revolucionarne garde, u, kako je nazvao, 'upozorenju' vladajućoj saudijskoj porodici Al -Saud (EPA)

Iran je u četvrtak rekao da bi lideri regionalnog neprijatelja Saudijske Arabije trebali prekinuti ono što je nazvao svojim oslanjanjem na Izrael, prema poluzvaničnoj novinskoj agenciji Tasnim, očigledno upućujući na rastuće veze između Izraela i zaljevske arapske države.

“Vi se oslanjate na Izrael koji se urušava, a ovo će biti kraj vaše ere”, kazao je Hossein Salami, glavni komandant iranske Revolucionarne garde, u, kako je nazvao, “upozorenju” vladajućoj saudijskoj porodici Al -Saud.

Odnosi na Bliskom istoku

Saudijska Arabija je signalizirala svoju podršku takozvanom Abrahamovom sporazumu prema kojem su Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein uspostavili odnose s Izraelom prije dvije godine.

Ali Rijad formalno ne priznaje susjedni Izrael.

Izrael je izrazio spremnost da vojno sarađuje sa svojim novim partnerima iz Zaljeva, koji su bili suzdržaniji u javnosti po pitanju takve mogućnosti.

Izvor: Agencije