Herson: Visok moral Ukrajinaca, ali su rezerve oružja siromašne

Zvaničnici ukrajinske vojske kažu da je potrebna vojna pomoć za napredovanje pored ruskih utvrđenih položaja prema gradu Hersonu.

Ukrajinske snage posljednjih sedmica probile su ruske linije fronta u ovoj regiji Hersona (AP)

Ševčenkove, Ukrajina – Na strani zemljanog puta u blizini Ševčenkove, na jugu Ukrajine, 22-godišnji ukrajinski vojnik Roman postrojava raketni bacač Grad,

Nekoliko sekundi kasnije, skoro 60 godina staro oružje sovjetske proizvodnje ispaljuje raketu na položaje u blizini grada Hersona, koje su ruske snage zauzele od početka invazije na Ukrajinu krajem februara.

Ukrajinska vojska se spremala za novi napad kako bi ponovo zauzela urbani centar, ali u srijedu su zvaničnici rekli za Al Jazeeru da je njihova kontraofanziva usporila posljednjih dana, dijelom i zbog toga što su ruske trupe bile dobro ukopane na utvrđenim položajima.

“Utvrđeni položaji koje je uspostavio neprijatelj su betonski i imaju najmanje tri linije odbrane”, rekao je komandant ukrajinske vojske koji se predstavio kao Mikola.

“Moral nam je na visokom nivou, ali nam nedostaje opreme da idemo naprijed. Dakle, skupljamo hardver od naših međunarodnih partnera [i] onda ćemo napredovati, jer pokušavamo zaštititi naše vojnike a oni su spremni za nas”, dodao je.

“Rusku vojsku ne treba potcjenjivati.”

Zvaničnici iz više od 50 zapadnih zemalja sastali su se prošle sedmice u Briselu kako bi dogovorili slanje više naoružanja za Ukrajinu, posebno sistema protivzračne odbrane.

(AP)

Strateški značaj Hersona

Herson je jedna od četiri djelimično okupirane ukrajinske provincije za koje Rusija tvrdi da ih je anektirala – i vjerovatno je strateški najvažnija.

Uključuje i jedini kopneni put do poluotoka Krim, koji je Rusija zauzela 2014. godine, i ušće rijeke Dnjepar, vitalnog ekonomskog čvorišta koji dijeli Ukrajinu.

Ukrajinske snage posljednjih sedmica probile su ruske linije fronta u ovoj regiji – njihovo najveće napredovanje u južnoj Ukrajini od kada su ruske snage napale zemlju 24. februara.

Uništili su dva mosta preko rijeke i brzo se kretali njenom zapadnom obalom, sa ciljem da presjeku ruske linije snabdijevanja i potencijalne puteve za povlačenje.

Vladimir Saldo, šef regije Herson kojeg je postavio Kremlj, priznao je u srijedu da je situacija “veoma teška” i da su vlasti odlučile evakuisati civile zbog rizika od napada ukrajinske vojske.

Ukrajinski zvaničnici su evakuaciju nazvali “propagandnom predstavom”.

Intenziviranje ruskih napada

Kako je ukrajinska kontraofanziva jačala, Rusija je 10. oktobra pokrenula niz zračnih napada daleko od linija fronta, potresajući gradove širom Ukrajine, uključujući glavni grad Kijev.

Od tada, Rusija gađa ukrajinske gradove i energetsku infrastrukturu projektilima i ‘kamikaza’ dronovima, usmrtivši nekoliko ljudi i ostavivši nekoliko gradova bez struje.

Intenziviranje ruskih napada došlo je kao osveta za eksploziju koja je djelimično oštetila most koji povezuje Rusiju i Krim ranije ovog mjeseca.

Oleksander, biznismen i stanovnik Ševčenkove, rekao je da želi da se rat u njegovoj zemlji okonča, ali takođe ne želi loše Rusiji.

“Rusi očekuju da ih mrzim zbog ovoga. Ali borim se protiv ovih osjećanja. Ne želim da osjećam mržnju,” rekao je.

“Ne želim da im se uništavaju domovi. Ali želim da svi koji su došli ovamo i okupirali moju zemlju budu ubijeni.”

 

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada