Većina Nijemaca ne želi da Njemačka bude vojni lider u Evropi

I pored zaoštravanja situacije u svijetu, oko 52 posto ispitanih Nijemaca i dalje želi da Njemačka bude međunarodno uzdržana.

Većina ispitanih Nijemaca podržava dugoročno jačanje Bundeswehra (EPA)

Većina Nijemaca, odnosno njih 68 procenata, ne želi da njihova zemlja bude vojni lider u Evropi, pokazuje novo istraživanje javnog mnijenja Instituta Kantar Public, koje je naručila Fondacija Korber.

Također, istraživanje je pokazalo da se oko 80 posto Nijemaca boji da bi rat u Ukrajini mogao da se proširi na teritoriju zemalja članica NATO-a, na baltičke države ili Poljsku, prenosi Deutsche Welle.

Više od trećine Nijemaca, odnosno 69 posto anketiranih, strahuje od ruskog nuklearnog udara, 31 posto ispitanih je „veoma mnogo ili mnogo” zabrinuto, dok je 38 procenata „manje” zabrinuto.

Većina ispitanih Nijemaca podržava dugoročno jačanje Bundeswehra – 60 posto građana podržava veća izdvajanja za odbranu.

Veći diplomatski napori

I pored zaoštravanja situacije u svijetu, oko 52 posto ispitanih i dalje želi da Njemačka bude međunarodno uzdržana.

S tim u vezi, nema mnogo promjena od mišljenja Nijemaca iz 2017. godine, navodi DW.

To se poklapa s rezultatima aktuelnog istraživanja DeutschlandTrend, prema kojem većina Nijemaca podržava veće diplomatske napore u cilju okončanja rata, dodaje DW.

Institut za politička i socijalna istraživanja Kantar Public anketirao je 1.088 građana starijih od osamnaest godina, u periodu od 2. do 11. augusta ove godine.

Izvor: Agencije