Turske trupe u Siriji nastoje zaustaviti sukobe opozicije

Turske trupe raspoređene su na području sjeverozapadne Sirije da bi pokušale zaustaviti sukobe između frakcija suprotstavljenih Assadu.

Turski tenkovi i oklopna vozila raspoređeni su oko Kafr Jana (EPA)

Turske trupe raspoređene su na području sjeverozapadne Sirije da bi pokušale da zaustave sukobe između rivalskih pobunjeničkih frakcija suprotstavljenih sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu, saopćili su predstavnici frakcija i svjedoci, prenio je Reuters.

Turski tenkovi i oklopna vozila raspoređeni su oko Kafr Jana, nestabilnog područja koje je u ponedjeljak zauzela glavna pobunjenička grupa Hayat Tahrir al Sham od dvije rivalske frakcije koje pripadaju koaliciji snaga koje podržava Ankara.

Mirovni sporazum

Turske snage pokušavaju da sukobljene strane vrate za pregovarački sto i primjene mirovni sporazum postignut prošle subote koji je trajao jedan dan poslije petodnevnih sukoba u kojima je bilo pognulih na obje strane, rekao je za Reuters bivši zvaničnik opozicije Waiel Olwan koji je u kontaktu sa obje strane.

Sukob između opozicionih frakcija na sjeverozapadu Sirije nastao je prije svega zbog ideoloških razlika između pobunjenika i nacionalno opredijeljene frakcije.

Izvor: Agencije