Švedska ministrica klime 26-godišnjakinja iranskog porijekla

Romina Pourmokhtari je jedna od pet ministara iz Liberalne stranke u 23-članoj Vladi.

Nova ministrica koja je do sada bila čelnica Mladih liberala, a na tu će dužnost idući mjesec podnijeti ostavku, istakla se redovnim kritikama protiv saveza s nacionalističkom strankom Švedski demokrati (SD) (EPA)

Švedski premijer Ulf Kristersson u utorak je imenovao 26-godišnju Rominu Pourmokhtari ministricom za klimu i okoliš i ona postaje najmlađa ministrica u historiju Švedske, prenosi agencija Hina pozivajući se na dpa.

Pourmokhtari je jedna od pet ministara iz Liberalne stranke u 23-članoj Vladi.

Nova ministrica koja je do sada bila čelnica Mladih liberala, a na tu će dužnost idući mjesec podnijeti ostavku, istakla se redovnim kritikama protiv saveza s nacionalističkom strankom Švedski demokrati (SD).

„Ulf Kristersson bez SD-a – apsolutno. Ulf Kristersson i SD – ne hvala“, tvitala je Pourmokhtari prije dvije godine.

Aktivnosti Grete Thunberg

Na izborima 11. septembra pobijedila je koalicija Kristerssonove Umjerene stranke, Liberala te Demokršćana, a toj trostranačkoj koaliciji Švedski demokrati daju podršku.

Protivimigrantska stranka SD neće imati ministara u ovom kabinetu, ali će biti dio Vlade na nivou državnih sekretara.

Bez većeg iskustva u klimatskim pitanjima, nova ministrica, rođena novembra 1995. u predgrađu Štokholma u porodici Iranaca, preuzet će resor klime i okoliša u zemlji u kojoj je najmlađa aktivistica za klimu Greta Thunberg (19), često kritizirala Švedsku da nije učinila dovoljno za zaštitu planeta.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada