Stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a različito o Kosovu

I dok predstavnik SAD-a kaže da je misija UN-a na Kosovu postala suvišna, predstavnici Rusije i Kine smatraju da je neophodan nastavak angažmana UNMIK-a.

Ambasador Rusije pri UN-u rekao je da Kosovo ostaje 'ključna tačka tenzija' na Balkanu i dodao da stanje zahtijeva 'temeljnu pažnju' Vijeća sigurnosti UN-a i međunarodne zajednice (Reuters)

Predstavnici stalnih članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija su na sjednici o radu Misije UN na Kosovu (UNMIK) iznijeli različite stavove o rješavanju kosovskog pitanja i o situaciji na Kosovu, piše Beta.

Tokom razmatranja novog šestomjesečnog izvještaja generalnog sekretara UN-a Antonija Guterresa o radu UNMIK-a, predstavnik SAD-a je rekao da je potrebno “ozbiljno i hitno angažovanje” dvije strane u dijalogu kako bi bila postignuta sveobuhvatna normalizacija odnosa Srbije i Kosova, zasnovana na uzajamnom priznanju.

Na sjednici na kojoj se razmatra Guterresov izvještaj za period od 16. marta do 15. septembra 2022. godine, predstavnik SAD-a je kazao da Washington “snažno ohrabruje” Srbiju i Kosovo da ne podižu tenzije, da se fokusiraju na napredak u dijalogu i da izbjegavaju zapaljivu retoriku.

SAD za ukidanje UNMIK-a, Rusija protiv

Naveo je da je UNMIK imao važnu ulogu u održavanju mira u prošlosti, ali da je misija UN u međuvremenu postala suvišna.

“Razočarani smo što Vijeće sigurnosti UN-a nije više učinio na ukidanju UNMIK-a, s obzirom da imamo mnogo važnije prioritete”, dodao je.

Predstavnik SAD-a je rekao i da nema potrebe održavati sjednice Vijeća sigurnosti UN-a o Kosovu na svakih šest mjeseci, već na godinu dana.

Ambasador Rusije pri UN-u Vasilij Nebenzja rekao je da Kosovo ostaje “ključna tačka tenzija” na Balkanu i dodao da stanje zahtijeva “temeljnu pažnju” Vijeća sigurnosti UN-a i međunarodne zajednice.

On je rekao da je zbog toga neophodan nastavak angažmana UNMIK-a, kao “najvažnijeg garanta sigurnosti” na Kosovu.

Nebenzja je rekao da od 1999. na Kosovu postoji “kontinuirano kršenje prava Srba” i da se podstiče “atmosfera mržnje prema Srbima”.

Ponovio je da je statusno neutralna pozicija Brisela u dijalogu pod znakom pitanja.

“Niko nije pokušao da primora Prištinu da primjeni postignute sporazume, ni Evropska unija kao medijator”, naveo je Nebenzja.

Nebenzja je kritikovao zapadne zemlje, rekavši da “postupaju kao da Rezolucija 1244 ne postoji” i da “nastavljaju da pripremaju alternativne opcije za rješenje u korist Prištine”.

VB: Preispitati oblik djelovanja UNMIK-a

Predstavnik Velike Britanije je rekao da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine “od ključnog značaja” i dodao da London pruža punu podršku dijalogu pod okriljem EU.

On je rekao da “pozdravlja povećano angažovanje” Prištine u vezi sa manjinskim zajednicama, i dodao da je dijalog između zajednica “ključan za stabilnost Kosova kao multietničke države”.

Naveo je da London ohrabruje prištinske vlasti da nastave takav angažman, naročito sa političkim predstavnicima Srba na Kosovu radi rješavanja otvorenih pitanja.

Britanski predstavnik je naveo da je UNMIK imao važnu ulogu u napretku Kosova, ali da je situacija danas neprepoznatljiva u odnosu na 1999. godinu, kada je misija UN započela rad. Dodao je da je zato “vrijeme da se temeljno preispita oblik djelovanja i uloga” UNMIK-a na Kosovu.

Kina: Poštovati teritorijalni integritet Srbije

Predstavnica Francuske je ukazala na važnost normalizacije odnosa Beograda i Prištine, navodeći da od nje zavisi budućnost EU.

Ona je ukazala da svi postignuti sporazumi treba u potpunosti da budu primjenjeni i dodala da treba da budu izbjegnuti jednostrani potezi koji mogu da podignu tenzije.

“Pozivamo obe strane da pokažu konstruktivan duh, naročito kada je riječ o aktuelnim pitanjima poput energetike i registarskih tablica”, navela je predstavnica Francuske.

Predstavnik Kine je rekao da Peking podržava dvije strane u nastojanju da pronađu uzajamno prihvatljivo rješenje u skladu sa Rezolucijom 1244 Vijeća sigurnosti UN-a, i dodao da teritorijalni integritet i suverenitet Srbije treba da budu poštovani u potpunosti.

On je rekao da Kina poziva obe strane, a naročito kosovske vlasti, da pokažu uzdržanost i da se uzdrže od jednostranih poteza.

Naveo je da Vijeće sigurnosti treba da zadrži pažnju na kosovskom pitanju i da UNMIK treba da nastavi rad u skladu sa Rezolucijom 1244.

Izvor: Agencije