Spor oko Mussolinijeve fotografije potresa Italiju

Ministarstvo industrije uklonit će portret fašističkog diktatora iz zbirke bivših ministara.

Benito Mussolini, koji je vladao Italijom od 1922. do 1943, uključen je u zbirku jer je bio ministar za korporacije (EPA)

Italijansko ministarstvo objavilo je u utorak da će sa zida ukloniti fotografiju fašističkog diktatora Benita Mussolinija nakon kritika sindikata i bivšeg ministra.

Mussolinijevo nasljeđe ponovo je goruća tema u Italiji koja se priprema za dolazak krajnje desne vlade predvođene Braćom Italije Giorgije Meloni, najradikalnije od Drugog svjetskog rata.

Ta stranka vuče korijene iz postfašističkog Italijanskog socijalnog pokreta (MSI).

Mussolinijev portret bit će uklonjen “kako bi se izbjegle polemike i manipulacije”, priopćilo je Ministarstvo industrije.

Fotografija je dio zbirke bivših ministara industrije, nedavno predstavljene javnosti u sklopu proslave 90. godišnjice sjedišta ministarstva, koje je dizajnirao poznati fašističkih arhitekt Marcello Piacentini.

U priopćenju se napominje da je još jedna Mussolinijeva fotografija izložena u palači Chigi, premijerovu uredu, uz portrete drugih italijanskih premijera.

Mussolini, koji je vladao Italijom od 1922. do 1943., uključen je u zbirku jer je bio ministar za korporacije, što je prethodilo današnjem ministarstvu, 1932. godine.

Bivši vođa desnog centra i ministar industrije Pier Luigi Bersani pobunio se zbog toga što mu je fotografija izložena pored Mussolinijeve.

“Lijepo molim da se moju fotografiju ukloni”, napisao je u tvitu, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

‘Fašizam prepušten historiji’

Izlaganje fotografije osudio je kao “žalosno” i ogranak za javnu službu sindikata CGIL-a, najvećeg u zemlji, i zatražio da je se odmah ukloni.

Novoizabrani predsjednik Senata Ignazio La Russa uključio se u raspravu istaknuvši da je Mussolinijeva fotografija izložena i u Ministarstvu odbrane, a velik obelisk u njegovu čast stoji ispred rimskog Olimpijskog stadiona.

“Hoćemo li se i mi priključiti kulturi otkazivanja”, pita se La Russa, desničarski veteran koji je započeo karijeru u MSI-ju i skuplja Mussolinijeve suvenire.

Meloni je u mladosti javno hvalila Mussolinija, ali tvrdi da je njezina stranka ostavila za sobom svoje postfašističke korijene i da sada pripada ‘mainstreamu’ poput britanske Konzervativne stranke.

“Italijanska desnica prepustila je fašizam historiji ima već više decenija, nedvosmisleno osuđujući gušenje demokracije i sramotne protujevrejskezakone”, rekla je tokom predizborne kampanje.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada