Novi problemi pred poplavljenim australskim gradovima

Prošle sedmice u dva dana u većem dijelu države Victoria, južnom dijelu Novog Južnog Walesa i sjevernim dijelovima Tasmanije pale su gotovo jednomjesečne količine padavina.

Australci postavljaju vreće sa pijeskom kako bi spriječili poplave (EPA)

Stanovnici australskih gradova pogođenih poplavama pojačali su napore u izgradnji nasipa s vrećama pijeska u srijedu uoči nove kiše, iako su vlasti saopćile da će oborine biti manje od prošlosedmičnih, prenosi agencija Hina pozivajući se na Reuters.

Predviđena kiša u saveznoj državi Victoria vjerojatno neće izazvati veće poplave, iako bi dijelovi istočne Australije mogli primiti do 100 milimetara kiše u narednih pet dana, otprilike desetinu ukupne godišnje količine za neka područja, objavio je Ured za meteorologiju.

Prošle sedmice u dva dana u većem dijelu države Victoria, južnom dijelu Novog Južnog Walesa i sjevernim dijelovima Tasmanije pale su gotovo jednomjesečne količine padavina, izazivajući iznenadne poplave.

Tridesetogodišnji maksimum rijeke

Poplavne vode i dalje rastu oko nekoliko gradova u unutrašnjosti Australije u dvjema najmnogoljudnijim državama Australije – Novom Južnom Walesu i Victoriji, a zvaničnici pozivaju stanovnike da se evakuiraju prije nego što budu odsječeni.

Stanovnici nekih područja, uključujući viktorijanski ruralni grad Echuca, suočavaju se s drugom poplavom u sedmicu dana.

Zemljani nasip izgrađen je u Echuci, oko 250 km sjeverno od Melbournea zbog upozorenja da bi najveća australska rijeka Murray mogla probiti gotovo 30-godišnji maksimum.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada