Njemačka vlada postigla dogovor o produženju rada nuklearki

Njemačka vlada postigla je dogovor o produženju rada preostale tri njemačke nuklearne elektrane do sredine aprila sljedeće godine.

Nakon havarije u nuklearnoj elektrani Fukushima 2011. tadašnja njemačka vlada na čelu s Angelom Merkel odlučila je zatvoriti svih svojih 17 nuklearnih elektrana s rokom do kraja 2022. (EPA)

Njemačka vlada postigla je dogovor o produženju rada preostale tri njemačke nuklearne elektrane do sredine aprila sljedeće godine, saopćeno je nakon sjednice vlade u srijedu.

“Dogovor u vezi promjene zakona o upotrebi nuklearne energije je postignut u najkraćem mogućem roku”, rekao je njemački ministar ekonomije i energetike Robert Habeck (Zeleni) nakon sjednice vlade, prenosi Hina.

Amandmanom zakona odobrava se za preostale tri nuklearne elektrane u Njemačkoj koje su još u pogonu, Isar 2, Neckarwestheim 2 i Emsland, produženje rada do sredine aprila sljedeće godine.

U pozadini produženja rada elektrana, koje su do kraja godine trebale biti isključene s mreže, je kriza s nestašicom energenata uzrokovana ruskom agresijom na Ukrajinu i prekidom protoka plina iz Rusije.

Gornji i donji dom parlamenta bi do kraja studenog trebali potvrditi ovu odluku vlade.

Rad nuklearki

Unutar socijaldemokratsko-zeleno-liberalne koalicije kancelara Olafa Scholza vladao je posljednjih sedmica sukob u vezi produženja rada nuklearki.

Dijelovi stranke Zeleni su se protivili produženju rada, dok se Liberalno-demokratska stranka (FDP) zalagala za održavanje reaktora u pogonu u svrhu osiguranja električne energije za ekonomiju. Konačnu odluku o produženju je donio sam kancelar Scholz.

Habeck je izrazio uvjerenje da će do zime 2023/24 “vladati drugačiji uvjeti” u vezi opskrbe energentima te je ukazao na brzo dovršenje terminala za ukapljeni plin koji bi trebali zajamčiti uvoz iz drugih zemalja.

Produženje rada nuklearnih elektrana nakon roka u aprilu dijelovi Zelenih isključuju između ostalog i zbog toga što bi nakon toga trebalo naručivati novo uransko gorivo.

Nakon havarije u nuklearnoj elektrani Fukushima 2011. tadašnja njemačka vlada na čelu s Angelom Merkel odlučila je zatvoriti svih svojih 17 nuklearnih elektrana s rokom do kraja 2022.

Izvor: Agencije