Macron posjetio Veliku parišku džamiju na njenu 100-godišnjicu

Glavna džamija u prijestolnici sagrađena je 1922. godine u čast oko 70.000 muslimana koji su umrli za Francusku tokom Prvog svjetskog rata.

Emmanuel Macron je imama džamije Chems-Eddina Hafiza odlikovao Legijom časti (Reuters)

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron posjetio je u srijedu glavnu džamiju u Parizu radi obilježavanja 100-godišnjice postojanja tog zdanja, čime želi pokazati da kao predsjednik predstavlja sve segmente francuskog društva, ujedinjenog pod kapom jedne sekularne republike.

Do posjete Velikoj pariškoj džamiji došlo je samo nekoliko mjeseci nakon što je Macron ponovo izabran za predsjednika, a u izbornoj trci je politički “vruć krompir” bila uloga islama u sekularnoj Francuskoj, domovini najveće evropske populacije muslimana, prenosi Beta.

Macron je na izborima pobijedio predstavnicu krajnje desnice Marine Le Pen, čiji je politički program antiislamski.

Priznanje i spomen-ploča

Na današnjoj ceremoniji, kojoj su prisustvovali francuski ministri unutrašnjih poslova i odbrane, Macron je otkrio spomen-ploču kojom se obilježava “priznanje” Francuske svojim vojnicima muslimanske vjeroispovijesti.

Velika pariška džamija sagrađena je 1922. godine u čast oko 70.000 muslimana koji su umrli za Francusku tokom Prvog svjetskog rata.

Macron je imama džamije Chems-Eddina Hafiza odlikovao Legijom časti, najvišim civilnim priznanjem koje dodjeljuje francuska država.

Izvor: Agencije