Iran uhapsio 14 stranih državljana na protestima

Snage sigurnosti uhapsile su 14 stranih državljana, uključujući američke, britanske i francuske građane, zbog učešća u protuvladinim protestima.

Iran je za proteste širom zemlje optužio 'nasilnike' povezane sa 'stranim neprijateljima' (EPA)

Iranske snage sigurnosti uhapsile su 14 stranih državljana, uključujući američke, britanske i francuske građane, zbog učešća u protuvladinim protestima, objavila je u srijedu novinska agencija Fars.

Teheran je za proteste širom zemlje, koji su izbili nakon smrti 22-godišnje Mahse Amini u pritvoru, optužio “nasilnike” povezane sa “stranim neprijateljima”, prenosi Hina.

“Građani 14 zemalja, uključujući SAD, Rusiju, Austriju, Francusku, Veliku Britaniju i Afganistan, uhapšeni su u nedavnim nemirima u Iranu, a najbrojniji su Afganistanci”, prenosi Fars bez navođenja izvora.

Ta agencija, za koju se vjeruje da je povezana s iranskom Revolucionarnom gardom, nije rekla kada su hapšenja provedena.

Nemiri potaknuti smrću Mahse Amini

Ne zna se ni je li među tih 14 i devet stranaca za koje je Teheran prošlog mjeseca objavio da ih je uhapsio zbog uloge u protestima.

Nemiri širom zemlje, potaknuti smrću Mahse Amini u pritvoru, nakon što je uhapšena zbog neprimjerenog odijevanja, jedan su od najvećih izazova za iransku vlast od Islamske revolucije 1979. godine.

Demonstranti pozivaju na pad Islamske Republike, a Teheran optužuje SAD i dio evropskih zemalja da potiču te nemire.

Izvor: Agencije