Nagrađenoj fotoreporterki zabranjeno da ode po Pulitzerovu nagradu

Mattoo je na Twitteru napisala da je “zaustavljena bez razloga” i da joj je karta otkazana.

Mattoo su prvi put u julu zabranili da otputuje za Pariz na predstavljanje knjige i izložbu fotografija kao jedna od 10 dobitnika Nagrade Serendipity Arles Grant 2020 (Reuters)

Fotoreporterka iz Kašmira, dobitnica Pulitzerove nagrade, Sanna Irshad Mattoo, izjavila je da su je indijske vlasti spriječile da otputuje za Sjedinjene Američke Države da bi primila tu nagradu.

Kako je navela, u New York je na dodjelu trebalo da ode u ponedjeljak, ali su je zaustavile vlasti na aerodromu u New Delhiju iako je imala vizu i kartu, prenosi beta.

Mattoo je na Twitteru napisala da je “zaustavljena bez razloga” i da joj je karta otkazana.

Indijske vlasti se nisu oglasile.

Mattoo je radila za Reutersov tim koji je ove godine osvojio Pulitzerovu nagradu za seriju fotografija nastalu tokom pandemije korona virusa u Indiji.

Mattoo su prvi put u julu zabranili da otputuje za Pariz na predstavljanje knjige i izložbu fotografija kao jedna od 10 dobitnika Nagrade Serendipity Arles Grant 2020. Mattoo je tada rekla da su joj vlasti tada rekle da neće moći da putuje u inostranstvo.

Ona od 2018. radi kao slobodna fotoreporterka i prikazuje život u Kašmiru kojeg kontrolira Indija, gdje se pobunjenici bore za nezavisnost ili spajanje sa susjednim Pakistanom.

Novinari se već dugo ne obaziru na prijetnje u toj pobunjenoj regiji dok indijska vlada nastoji da pooštri kontrolu nad tamošnjim medijima.

Situacija se pogoršala 2019. godine, kada je Indija ukinula poluautonomiju Kašmira, te su desetine izvještača uhapšene, saslušavane i pod istragom po antiterorističkim zakonima.

Izvor: Agencije